Vi har 32 gjester og ingen medlemmer på besøk.

Spis deg glad i sommersolen!

Written by

For noen er dette gammelt nytt. Men forskerne har nå kommet på banen for alvor. Det viser seg nemlig at hjernens funksjon og humøret vårt påvirkes ganske mye av hva vi putter i munnen.

Hvordan da?

Mellom hjernecellene foregår det en avansert kommunikasjon ved hjelp av ulike signalstoffer som produseres og skiller seg ut. På fagspråket såkalte nevrotransmittere. Serotonin er et av stoffene man tror er viktig for å regulere humøret. Tryptofan er en av byggesteinene som hjernen bruker til 5-hydroksipan som gjør at hjernen kan produsere serotonin (dette er kompliserte prosesser). Opptaket av tryptofan øker når vi spiser karbohydrater. Tilsvarende vil det synke hvis vi inntar for lite av proteinrike matvarer som fisk, kjøtt og egg for å gi noen eksempler. Det som er interessant er at de samme matvarene som gir oss godt humør også øker hukommelse, humør og evne til oppmerksomhet. En tidligere studie viser 30% mindre depresjon blant de som drikker tran.

Balansekost

Hjernen trenger fett. Og her er det store sprik blant forskerne om type fett og mengde fett. Spesielt hvor mye mettet fett man bør innta. Men noe er man da enige om. Svingende blodsukker gir ustabilt humør. Du har kanskje merket at du blir glad av å spise sjokolade. Men det er en kortvarig glede med mindre du fyller på mer sjokolade. Og det er jo ikke en god løsning på sikt. Man er også enige om at inntak av raffinerte oljer og margariner (omega 6) ikke er spesielt bra. Balansen mellom omega 3 og omega 6 vet man også mye om i dag. Den er viktig for å holde immunforsvaret i god stand og å unngå betennelsestilstander i kroppen for å nevne noe. Omega 3 rike matvarer er f. eks fet fisk, gode oljer og valnøtter. Omega 6 finnes i nøtter, frø korn og egg blant annet.

Mat som gir godt humør

Kylling, kalkun, nøtter, frø, hele korn, olivenolje, egg, ost, bønner, tofu og for ikke å glemme vann som du kan lese om på www.settutenfra.net.