Vi har 42 gjester og ingen medlemmer på besøk.

SPINAT (Spinacia oleracea) i Amarantfamilien

Written by
SPINAT (Spinacia oleracea) i Amarantfamilien © Werner Fellner - Fotolia.com

Når skipper’n skal ha seg mat, så tar han en boks spinat; velkjent for de fleste, men hvor mye sannhet er det i spinat som muskelbygger?

Karolinska Institutet driver utstrakt forskning på spinat. Forskning så langt viser at musklene blir sterkere men ikke større. Karolinska Institutet forsker også på nitrat i spinat og hvilken virkning det har på mennesker. Noe av målet her er å finne ut om nitrat kan ha en effekt må degenerative muskelsykdommer.

© Swapan - Fotolia.com© BeTa-Artworks - Fotolia.comForskere strides om bruken av nitrat kan være farlig, og myndighetene advarer mot bruken av nitrat. Nitrat omdannes til nitritt i de fleste planter. I menneskekroppen omdannes nitritt igjen til nitrosaminer som i store mengder kan være kreftfremkallende. Men det er så mange fordeler ved å innta f. eks spinat at det oppveier ulempene. Dessuten er det vanligvis små mengder man får i seg. Det er også slik at nitrat fra naturlige kilder oppfører seg annerledes dersom det blandes med f. eks vann. Så det er fortsatt mye upløyd mark innen forskning på spinat.

Som med alt annet her i verden,bør spinat inntas med måte. Da får man fordelene og ikke ulempene. Spinat har så utrolig mange gode egenskaper som kroppen vår nyttiggjør seg. Spinat inneholder mye næring.

Den inneholder store mengder karotenoider (naturlige fettløselige gule/røde fargestoffer). Dette er stoffer kroppen kan omdannes til aktivt vitamin A, som er viktig for syn, hud og fosterutvikling.

  • Antioksidanter som er viktig for god hjertehelse.
  • Vitamin K som er viktig for koagulasjon og benbygningen (men de som bruker blodfortynnende medisiner må være forsiktig)
  • Folat som er viktig for cellenes biokjemi og vitamin B9
  • Riboflavin kjent som B2 som blant annet er viktig for cellenes energiproduksjon
  • Karbohydrat, fett og proteinforbrenning og dette er viktig for nedbryting av giftstoffer og legemidler i leveren
  • Vitamin C som er viktig for kroppens støttevev, immunforsvar og opptak av jern
  • Kalsium som er viktig for skjelett og tenner og jernopptak og jern.

Som du ser er spinat svært næringsrik. Spinat kan brukes i salater, den kan stekes og den kan brukes i ulike matretter.

Det er mange gode grunner til å innta litt av denne næringsrike bladgrønnsaken daglig. Hva er så anbefalt dose? Det er det mye uenighet om, men rundt 70 gram daglig sies å et godt utgangspunkt.

More in this category: « Acai Euterpe oleracea SMOOTHIE »