Vi har 43 gjester og ingen medlemmer på besøk.

Sitronmelisse (Melissa officinalis)

Written by

En urt med god mak og mange egenskaper!

En plante som gjennom tidene har vært høyt skattet og en av Paracelsus (kjent lege 1493-1541)) sine favoritter. Han beskriver sågar Sitronmelisse som en «livseliksir».

Opprinnelig stammer den fra Orienten og har spredt seg derfra over hele middelhavsområdet. Den er egentlig en ettårig plante. Men langs kysten i enkelte klimasoner i Norden kan den overvintre som staude (flerårig). Den er «villig» og altså lett å dyrke.

 Enhver klosterhage hadde denne urten i sin hage på Karl den Store sin tid. Det sies at Prinsen av Glamorgan ble 108 år (1200 tallet) og han drakk te hver morgen brygget av Sitronmelisse. Planten sies å fjerne melankoli og brukes i aromaterapi mot depresjon. Den er mest brukt i våre dager for å styrke humøret, bedre rastløshet, irritabilitet, søvnproblemer og mageproblemer på grunn av nervøsitet. Ny forskning har også vist at den kan virke mot enkelte virus.

Melisse  brukes også i likør som smakstilsetning. Bier elsker også Sitronmelisse. Navnet  Melissa er faktisk det greske ordet for bie!

Mange er kjent med Melisse som pynt på matretter. F. eks. på iskrem. Hvis du gnir litt på bladene og har det i en karaffel med vann gir det en frisk smak og en deilig duft av sitron! Kan være friskt og godt i salater. Egner seg godt til å dyrke i litt store krukker, så kan man bare forsyne seg etter behov.