Vi har 78 gjester og ingen medlemmer på besøk.

lørdag, 02 mai 2015 01:11

Linser

Written by

GODE GRUNNER TIL Å SPISE LINSER

Kokte linser er svært næringsrike, velsmakende og en rimelig proteinkilde. For oss nordboere er det fortsatt en litt fremmed matvare. Tilgjengeligheten og utvalget av linser er i dag meget god i de fleste velassorterte dagligvarebutikker og enda bedre i innvandrerbutikker. Prisen er også et viktig moment, du kan få linser helt ned i 20 kr for en halv kilo. Hvilke andre matvarer med et så høyt proteininnhold finnes til denne prisen?

RASK TILBEREDNING

Linser kjøpes vanligvis i tørket form. De har en tilnærmet uendelig holdbarhet, de blir bare litt blasse og triste i fargen etter lang tids oppbevaring i tørket form. Du kan også få linser som hermetikk. Linser trenger ikke ligge i bløt natten over, de kan kokes i alt fra noen få minutter til en time avhengig av type. Linser som krever lang koketid kan med fordel bløtlegges en times tid i forkant. Bruker du linser fra boks, må du skylle de godt før du koker/varmer dem.

ANVENDELSE

Hva kan linsene brukes til? Mange land bruker linser på samme måte som vi nordboere bruker poteter, som tilbehør til kjøtt og fisk. Vegetarianere bruker det som en meget god proteinkilde. Linser setter en ekstra spiss på salater, røde linser kan blandes i kjøttdeig, eller rett og slett brukes som erstatning for kjøttdeig til taco for eksempel. Linsesuppe smaker nydelig. Du kan også prøve å lage hummus av linser i stedet for av kikerter, en litt annen og sterkere smak. Linser er i tillegg svært rike på kalium, betakaroten, jern, fosfor og en rekke andre vitaminer og mineraler. Linser kommer i mange farger og fasonger.