Vi har 50 gjester og ingen medlemmer på besøk.

Krydder i stedet for fett

Written by

Ja hvorfor ikke? Vi har skrevet mye om krydder tidligere som du finner under vignetten krydder på www.settutenfra.net

Mange av oss har vokst opp med kun salt og pepper som smakskorrigenter og har en iboende frykt for å prøve noe nytt. Men som du kan lese under, er det ingen grunn til å frykte krydder, det trenger ikke være sterkt!

I mat som skal være sunn er det ypperlig å bruke krydder i stedet for fett, som vanligvis er en god smaksbærer i maten.

Kryddere trenger nødvendigvis ikke å være sterke, men de gamle romerne hadde utvilsomt et poeng da de fant ut at maten smakte bedre da den var krydret, og at pepper ga best smak. Da det vest-romerske imperiet falt i år 395 e.Kr. var pepper like verdifullt som gull, og ble antakelig brukt med forsiktighet. Etter Marco Polos reise rundt om i Østen på slutten av 1200-tallet ble det kjent også i vår verden at pepperen fantes i ubegrensede mengder i disse asiatiske landene. Sammen med salt er pepper den vanligste smakssetteren på mat den dag i dag.

Spicy

Mange kryddere gir god aroma til maten, uten at de nødvendigvis er så sterke på smak. Eksempler på slike kryddere er spisskummen, koriander, paprikapulver og muskat. Spisskummen er en fjern slektning av karve, og brukes sammen med koriander både i asiatiske og meksikanske retter. Kyllinggryte med kikerter og tomat er en mildt krydret rett med god smak av spisskummen.

Ingefær brukes også mye i asiatisk kjøkken. Ingefærsmaken passer ypperlig til kylling, kalkun og svinekjøtt. I tillegg er ingefær og ananas en spesielt god kombinasjon, bare prøv skinkebiff med ananas.

Hot

Ulike typer pepper er det vi vanligvis tenker på når vi snakker om hot. Svart pepper er den sterkeste peppertypen. Hvit pepper er noe mildere, og grønn pepper er den mildeste. Er du glad i peppersmaken bør du prøve en pepperbiff.

Selv om chili ofte omtales chilipepper, så hører ikke chili til pepperfamilien. Det latinske familienavnet til alle de 29 chilisortene er Capsicum, og de har det til felles at de inneholder capsaicin gir den brennende, sterke smaken.

Chili finnes i ulike størrelser og fasonger, men de spissformede er mest vanlig. I umoden tilstand er alle chilifruktene grønne, men noen skifter farge når de modnes og blir rød, rødgul eller gul. Det finnes mange varianter av chili som selges ferskt, tørket eller røkt, og chili brukes ofte i krydderblandinger som skal ha en sterk smak.

Flere navn på chili

Kjært barn har mange navn – også chili. Spansk pepper, rød pepper og kajennepepper er andre navn på den populære smaksgiveren. Kajennepepper er et brennende skarpt krydder som kommer fra modne chilifrukter, og bør brukes med forsiktighet. Brennheit kyllinggryte med reker er ikke beregnet for pyser!

Ferskt eller tørket

En del kryddere eller smaksgivere finnes også som ferskvare. Chili, hvitløk, ingefær og krydderurter er de mest vanlige. I tillegg har vi galangarot, sitrongress og en del andre ting vi kjenner spesielt fra asiatisk matlaging. Tom kah gai er en spennende og god kyllingsuppe fra Thailand.