Vi har 34 gjester og ingen medlemmer på besøk.

Kanel - vidundermiddelet

Written by
Kanel - vidundermiddelet © Natika - Fotolia.com

Sett Utenfra har tidligere skrevet om kanel. Kanel har imidlertid vært i medias fokus den senere tid på grunn av nye EU-forskrifter om bruk av kanel. Årsaken til dette er innholdet av kumarin, et stoff som i store mengder kan være skadelig for leveren. Det er også stor oppstandelse i Bergen hvor skillingsbollen kan være truet. Men fortvil ikke! Kanel finnes i flere typer. I dagligvarebutikkene selges Kassiakanel som inneholder mye kumarin. Velger du Ceylon kanel i stedet er det liten fare for overdose av kumarin. I tillegg dufter og smaker Ceylon kanel mye bedre! Men den er litt dyrere! Og kanel er fortsatt bra for helsen din! Men du må spørre spesifikt etter Ceylon kanel.

Krydderet er utvunnet fra barken på trær fra Cinnamomum-slekten. Kaneltreet finnes det mange typer av (350 arter) og kanel kommer fra mange land. Smaken er også litt forskjellig. Fra Kina har kanelen en litt skarp smak (Kassiakanel). Fra Ceylon har den en litt søtere og aromatisk smak.

© Brent Hofacker - Fotolia.comKanel er et velkjent krydder for skandinavere flest. Den vanligste bruken i Norge er på lørdagsgrøten. Men kanel kan brukes til så uendelig mye mere. For noen år tilbake ble jeg introdusert for spaghetti med kjøttdeig overstrødd med kanel. Jeg rynket litt på nesen, men det smakte utrolig godt!

Kanel er langt mer enn et krydder. I tusener av år har kanel vært kjent for sin medisinske effekt. Blant annet er den brukt for å behandle både infeksjoner og diare. I våre dager har vi vært i stand til å måle effekten. En halv teskje daglig kan senke blodsukker og triglyserider for mennesker som har diabetes type 2. Forskning har vist at stoffet MHPC finnes i kanel, et stoff som etterligner insulin. Virkningen på diabetes har en effekt på nivå med medisiner som brukes
mot denne vår nye folkesykdom.

I tillegg inneholder kanel antioksidanter og virus-, sopp- og bakteriehemmende stoffer. Det er som oftest kassiakanel som selges i butikker som dagligvare.

OBS!!. Ikke for mye kanel!! For store doser er ikke bra for leveren! (3 gram anbefales som maksimumsdose). Men dryss litt kanel over maten, den smaker godt i kjøttretter, te og kaffe!

Og gjerne kanelsnurrer til fest!