Vi har 30 gjester og ingen medlemmer på besøk.

Kakao – sunt og ikke minst godt! Fremstilt av kakaotreet (Theobroma cacao)

Written by
Kakao – sunt og ikke minst godt!  Fremstilt av kakaotreet (Theobroma cacao) © Orlando Bellini - Fotolia.com

De fleste nordmenn forbinder kakao med kalde vinterdager, rykende varm med en deilig kremtopp på. Men kakao er så uendelig mye mer! Noen forskere mener faktisk at kakao er verdens sunneste stoff.

© winni - Fotolia.com

Kakaotreet dyrkes for det meste på Elfenbenskysten, Indonesia, Ghana, Nigeria med flere. For at kakaotreet skal trives og vokse kreves det et subtropisk klima. Det tåler ikke sterk sol og man må bruke såkalte «skyggetrær» (bananplanter). Det er tre hovedtyper av kakao: Trinitario,Criollo og Forastero.

Hva inneholder så kakaobønner? Hele 300 ulike stoffer finnes i kakao. Blant de mest kjente er alkaloidene teobromin og koffein (det er disse stoffene som kan være dødelige for vår firbente venn, hunden). Alkaloid er et nitrogenholdig organisk molekyl som inneholder nitrogen) Kakao inneholder også rikelig med antioksidanter. Det er dette som gjør den helsemessig interessant. 40 – 56 % av kakaobønnene er fett 7-17 prosent er stivelse og proteiner.

Kakaobønner brukes både til nytelse og til næring. Det meste brukes i sjokoladeindustien hvor det blandes med andre ingredienser som sukker, kaffe, fløte og f. eks nøtter.

Pasta av kakao eller såkalt kakaomasse som fremstilles ved å male ristede og skrelte kakaobønner mellom jernvalser ved høy temperatur. Brukes ofte til drasjering av tabletter, piller og også godteri.

© larisabozhikova - Fotolia.comKakaosmør, er et biprodukt som utvinnes ved fremstilling av kakaopulver. Dette brukes i farmasien som masse for piller, stikkpiller og lignende.

Kakaopulver fra kakaobønnen har overraskende helseeffekter. Men tro ikke at det bare er å stappe i seg sjokolade! Sjokoladen bør ha minst 80% kakao i seg for å få helseeffekt. Og forskere mener (selvsagt er det mange som er uenige også) at man trygt kan spise 20-30 gram sjokolade med 80% kakao daglig som et hjertegunstig tilskudd.  Hvis du i tillegg velger rå sjokolade, får du gunstige fiber på kjøpet (holder orden på magen).

Bruk fantasien, revet mørk sjokolade er godt sammen med mange typer mat.