Vi har 53 gjester og ingen medlemmer på besøk.

fredag, 25 oktober 2013 01:58

Intervju: Lerum snakker om stevia

Written by

Som første norske produsent lanserte Lerum syltetøy og saft med stevia våren 2013. Saft og syltetøyserien med stevia har fått navnet «Lerums Lett frå Naturen», med jordbærsyltetøy (435g glas), bringebærsyltetøy (435 g glass), husholdningssaft (1,4 L og 0,7 L flaske) og eple-pæresaft (0,7 L flaske).

Vi ringer FoU sjef Merete Lunde hos Lerum for å høre mer;

Hvilke utfordringer møtte dere da dere formulerte produktet?

-Det naturlige søtstoffet i Steviaplanta er opptil 300 ganger søtere enn vanlig sukker. Det er en teknologisk utfordring å bruke stevia i produkter, siden stevia har en tendens til å gi litt lakrissmak.

Produktutviklingsavdelingen i Lerum har fokusert på god, søt og fruktig smak på produktene, og kommet fram til en blanding mellom vanlig sukker og stevia som gir en god smaksopplevelse. Det er brukt 50% mindre sukker enn i standard produkt, og det betyr at kaloriinnholdet er vesentlig redusert.

Stevia ble godkjent i Norge i 2012 til bruk i sukkerfrie og energi reduserte næringsmidler.  Vi hadde ønske om å være tidlig ute med å tilby forbrukerne i Norge dette alternativet; vi har generelt et ønske om å bli oppfattet som innovative og fremtidsrettede.  Derfor har vi deltatt på internasjonale symposier om stevia for å få kunnskap om søtstoffet, første gang i 2009. Vi er glade for at nordmenn endelig får nyte godt av produkt med stevia.  Selve produktutviklingen gjorde vi selv – vi har den nødvendige kompetansen på utvikling.

Kravet til et energiredusert næringsmiddel (lett-produkt) er at det skal være minst 30 % energireduksjon sammenlignet med et standardprodukt. Ved å benytte stevia som søtstoff, er de nye produktene redusert med 50 %.

Hva betyr det for dere at produktet fikk «Award» i Brussel?

Lerums nye serie med saft og syltetøy «Lett frå Naturen» med stevia ble tildelt to «Superior Taste Award» gullstjerner for smak og kvalitet våren 2013. Det at vi har fått to stjerner i den årlige internasjonale smakstesten i Brussel, er en bekreftelse på at produktet leverer på smak og kvalitet. Det er vi glade for og fornøyde med!

Det er Internasjonalt Institutt for Smak& Kvalitet (iTQi) i Brussel som står bak utdeling av stjerner for smak og kvalitet. Den blir tildelt årlig av et omfattende dommerpanel med noen av verdens dyktigste kokker og vinkelnere. Les mere om iTQi og Superior Taste Award her: www.itqi.com

Møter dere utfordringer i distribusjonen fordi dere har tenkt nytt? Vi legger merke til at produktet ikke finnes overalt i Norge? (Men i Spania har dere kommet inn).

Det er viktig å tilby forbrukerne det de vil ha, og et er viktig for oss å komme med nye produkter.  Vi jobber hele tiden for å få større distribusjon på våre produkter og har god tro på at vi klarer det på «Lett frå Naturen» fremover.  Vi har bare vært ute et halvt år – og det er normalt at ting tar tid. Vi er inne i Co-op i Norge – og har gode signaler fra flere kjeder.  Vi er glade for at forbrukere i Spania får tak i «Lett frå Naturen» produktene våre.

Hvordan er responsen i markedet der det først er kommet inn?

Responsen er positiv; vi selger godt når vi først kommer inn. Vi får mange hyggelige tilbakemeldinger på e-post fra forbrukerne som liker produktene. Som sagt er det er bare ½ år siden vi lanserte produktene, og vi følger med på utviklingen. Det er for tidlig å konkludere om dette er en suksess eller ikke. Men vi er optimistiske, og har tro på et dette er produkter for fremtiden.

Planlegger dere å øke produktutvalget med flere steviaprodukter?

Vi mener det er interessant med et kalorifritt søtstoff som er et uttrekk fra en plante som har naturlig søtstoff i sine blader. Nå når de teknologiske utfordringene ved å benytte dette søtstoffet i produktene våre er overvunnet, ser vi frem til å bygge videre på lett-konseptet.  Vi har stor tro på at lettprodukter med stevia vil være attraktivt for mange forbrukere som er opptatt av å redusere sitt sukkerinntak, og som liker mat med god naturlig smak.