Vi har 31 gjester og ingen medlemmer på besøk.

Gurkemeie (Cucuma longa L) – bruk det bevisst!

Written by

Gurkemeie tilhører ingefærfamilien. Planten stammer fra India. Krydderet utvinnes fra plantens røtter og er hovedingrediens i karri. Røttene kokes, soltørkes og males. Den sterke gule fargen gjør at den kalles indisk safran. Den brukes til å sette farve på mat og tekstiler. Den har jo en helt annen pris en ekte Safran som vi skrev om i forrige nummer. Virkestoffet er cucurmin.

Forskerne har virkelig fått øynene opp for dette krydderet og det pågår mange spennende forsøk. Vi vet allerede at cucurmin har en utrolig effekt på betennelsestilstander og man ser at det i motsetning til medikamenter virker på alle enzymer som fremkaller betennelser. Men mye forskning gjenstår! Tradisjonelt har Gurkemeie blitt brukt som fordøyelsesstimulerende midler og bl.a. mot leverproblemer. 

Som farvestoff er Gurkemeie kjent for de fleste av oss og det tilsvarer E100 som benyttes lovlig i matvarer. F. eks i den velkjente nonstop, godteri og saft. Og altså helt ufarlig som farvestoff! Dersom du går på blodfortynnende medisiner bør du ikke innta mye Gurkemeie da den har en viss blodfortynnende effekt. Er du i tvil, snakk i så fall med din behandler! Men du kan trygt krydre maten og farvesette ris og andre ting med dette flotte krydderet!