Vi har 28 gjester og ingen medlemmer på besøk.

En smak av honning

Written by

Honning – fra det germanske « honang» som betyr den gylne.

Og gyllent er det både i smak og virkning. Vi kjenner opprinnelsen og de fleste av oss er kjent med bruken. Mest kjent for oss som søtt og godt, næringsmiddel og naturmedisin med sine mange helsebringende effekter.

Det finnes mange typer honning. Smaken på honningen vil avhenge av den kilden som biene har hatt til nektar. Derav navnene bringebærhonning, skogshonning, blomsterhonning, lynghonning osv.

I oldtidens Egypt nevnes honning hyppig som en viktig ingrediens i medisin. Honning har vært brukt i sårbehandling i århundrer, og det med god effekt. Honning har antibakteriell virkning samtidig som den er hygroskopisk. Til tross for mange gode forskningsresultater er det lite i bruk i helsevesenet. Honning kan brukes mot brannsår, sår hals, sårbehandling og mye annet.

Honning inneholder små mengder med vitaminer, mineraler, aminosyrer og antioksidanter i motsetning til andre søtstoffer. Innholdet avhenger av hvilken kilde bien har hatt til nektar. Dette medfører at kvaliteten kan variere svært mye. Klimatiske faktorer er også avgjørende for kvaliteten.

Hva kan du bruke honning til? Det finnes et utall av oppskrifter på nettet med honning som ingrediens. Fiskeretter, kjøttretter, drikker og ikke minst desserter. Hvorfor ikke prøve vafler med honning? Det er bare å erstatte sukker med 3 ss honning i en røre som gir ca 10 vaffelhjerter! Hvis du i tillegg erstatter litt av det hvite melet med grovt mel og litt havregryn kan faktisk vafler bli ganske sunne. Du må ikke ha melk i vaffelrøren, melk kan fint erstattes med olje og vann. Honning på havregrøten, i teen, i melken – det er bare fantasien som setter grenser!