Vi har 32 gjester og ingen medlemmer på besøk.

lørdag, 27 juni 2015 12:59

Det ligger mye arbeid bak en god kopp kaffe!

Written by

For mange av oss er ingenting bedre enn å starte dagen med en god kopp kaffe. For morgenfugler en nytelse å møte de første solstråler men nytraktet kaffe. Det er heller ikke få problemer som blir løst over en kopp kaffe, eller nye bekjentskaper hvor man inviterer noen på en kopp kaffe.

Bærfrukt med mange smaker

Kaffe dyrkes over hele kloden i mange ulike høyder og klimasoner. Bærfrukten som blir til kaffe får sin smak etter hvor den dyrkes, jordsmonnet og klimaet rundt. Bønnene som skal sås plukkes ut for hånd av gode og utvalgte kaffetrær. Det tar en måneds tid før de begynner å spire. Det kreves godt stell og regelmessig vanning. Når spirene har vokst 20 – 25 cm må de få tilførsel av ny næringsrik jord. Direkte sollys tåles ikke og de må beskyttes med eventuelle «skyggetrær». Det tar et og et halvt år til de er store nok til å plantes ut. For å få kaffetreet til å blomstre kreves det mye vann eller regn. Vanligvis blomstrer kaffetreet i tre runder med 18-20 dagers mellomrom. Selve blomsten har en sjasminlignende lukt. Befruktning skjer ved vind og insekter. Etter befruktningen vokser de karakteristiske kaffebærene frem. Det er inne i dette bæret at kaffebønnene utvikler seg. Modningen skjer over en periode på ni måneder fra grønn til gul og fra guloransje til rødt.

Innhøsting

Først når bærene er fullmodne kan de høstes inn. Det tar altså tre år fra den første utplantingen til bonden kan høste frukter. Innhøsting foregår manuelt og hvert eneste bær blir håndplukket. Bærene modnes ikke helt på likt, så dette foregår i flere runder. Det sier seg selv at dette er en kostbar affære for kaffebonden og involverer mange ekstra mennesker som må leies inn. Vanligvis fordobles arbeidskraften på en kaffefarm i denne perioden.

Foredling

Når kaffen er plukket må den foredles. Før foredlingen må bærene renses, veiet og sortert. Noen kaffeplantasjer har egne møller, andre må levere til sentrale enheter som kan gjennomføre prosessen. Hvis frukten blir liggende for lenge begynner en uønsket gjæring. Dette går selvsagt utover kvaliteten. Bærene kan tørkes naturlig eller i en prosess som kalles pulping hvor det foregår en vårforedling hvor fruktkjøttet rundt kaffebønnen blir fjernet. Dette kan gjøres både manuelt og maskinelt. Deretter blir vårforedlet kaffe fermentert. Dette foregår i store tanker, gjerne av betong. Rundt bønnene er det et klissent lag av sukker som brytes ned under fermenteringen. Dette er en prosess som kan ta inntil 36 timer. Så skylles kaffebønnene og legges til tørking. Selve tørkingen reduserer fuktigheten i bønnen fra 60% til 10-11%. I denne fasen er kaffen nødvendigvis sårbar for regn. Bønnene må eventuelt tildekkes ved regn. Bønnene må passes nøye i denne perioden og vendes slik at det blir god gjennomlufting.

Brenning

Smak og kvalitet på kaffen er avhengig av kaffeplantasjens forhold klimatisk og kunnskaper om dyrking. De rå kaffebønnene blir brent slik at ulike aromaer kommer frem. Råkaffe kan ha mange ulike smaker og produsenter og selgere av kaffe utvikler ulike teknikker for brenning. Importørene gjør grundige smakstester såkalt cupping før kaffen sendes ut til markedet. Som forbruker kan vi kjøpe ferdige brente kaffebønner i ulike kvaliteter og male dem selv, eller kjøpe ferdig malt kaffe i ulike malte strukturer om det skal være kokekaffe, traktekaffe osv. Selve bruken av kaffe er jo i dag blitt en hel vitenskap.

Først når bærene er fullmodne kan de høstes inn.

Deretter tar det tre år før bonden kan høste frukten. Kanskje noe å tenke på hvis du synes god kaffe kan være dyrt? På den annen side gir kaffedyrking arbeidsplasser til mer enn hundre millioner mennesker.