Vi har 37 gjester og ingen medlemmer på besøk.

Acai Euterpe oleracea

Written by
Acai Euterpe oleracea © Valentina R. - Fotolia.com

Denne gangen kommer vi til Acai. Det finnes mange ulike Acai-arter finnes i mange ulike arter og de vokser i sumper og langs elvebredder i Sør-Amerika, Belize, Brasil og Peru. Frukten vokser på lange slanke palmer som kan bli bortimot 30 meter høye. Palmen kalles ofte «assaipalme».

© hjpix - Fotolia.comSelve frukten kan minne om druer av utseende, men er ikke fullt så saftig. Frukten har en dyplilla farge i moden form. De som har smakt på frukten mener smaken er en blanding av sjokolade (mot en sterk kakaosmak) og bær. Klasene frukten vokser på kan inneholde så mye som 900 frukter. Frukten harskner veldig fort, så den må bearbeides relativt raskt.

© Vonora - Fotolia.comAcai betraktes av mange som det viktigste produktet innen supermat. Blant idrettsutøvere i eliteklassen er Acai svært populær. De inntar den ofte som juice. Den skal være svært rik på næring og inneholder mye antioksidanter. Frukten inneholder ca. 50% fett i form av omega 3,6 og 9. Dette skal ha en gunstig effekt på kolesterolsammensetningen. I tillegg er den rik på vitaminene A, B, B2, B3 og vitamin C. Sammenlignet med blåbær f. eks inneholder den 6 ganger så mye antioksidanter i form av Anchocyanin, (det samme som du finner i gode rødviner). Den vanligste bruken av Acai er i pulverform, som kapsler eller som ren eller blandet juice.

Det er motstridende forskningsresultater på Acai, men kanskje forteller den hyppige bruken oss noe om at den kan ha effekt i en del sammenhenger. Det sies også at huden skal bli mye klarere ved bruk av Acai.