Vi har 42 gjester og ingen medlemmer på besøk.

Nyttig og god mat og drikke for vår helse

Krydder: smak og helse (17)

For mange av oss er ingenting bedre enn å starte dagen med en god kopp kaffe. For morgenfugler en nytelse å møte de første solstråler men nytraktet kaffe. Det er heller ikke få problemer som blir løst over en kopp kaffe, eller nye bekjentskaper hvor man inviterer noen på en kopp kaffe.

For noen er dette gammelt nytt. Men forskerne har nå kommet på banen for alvor. Det viser seg nemlig at hjernens funksjon og humøret vårt påvirkes ganske mye av hva vi putter i munnen.

Ja hvorfor ikke? Vi har skrevet mye om krydder tidligere som du finner under vignetten krydder på www.settutenfra.net

Linser

Written by

GODE GRUNNER TIL Å SPISE LINSER

Kokte linser er svært næringsrike, velsmakende og en rimelig proteinkilde. For oss nordboere er det fortsatt en litt fremmed matvare. Tilgjengeligheten og utvalget av linser er i dag meget god i de fleste velassorterte dagligvarebutikker og enda bedre i innvandrerbutikker. Prisen er også et viktig moment, du kan få linser helt ned i 20 kr for en halv kilo. Hvilke andre matvarer med et så høyt proteininnhold finnes til denne prisen?

Kiwi kommer opprinnelig fra Kina. Vi tenker ofte på den som en frukt, men det er faktisk et bær sånn rent botanisk sett. Kiwi dyrkes flere steder i verden i dag, men navnet har sin opprinnelse fra New Zealand og er oppkalt etter landets nasjonalfugl.

God moden frukt gir mer smak. Har du mye moden frukt som du ikke får spist opp, del den i små biter og frys ned slik at du senere kan bruke den i smoothie.

Når skipper’n skal ha seg mat, så tar han en boks spinat; velkjent for de fleste, men hvor mye sannhet er det i spinat som muskelbygger?

Denne gangen kommer vi til Acai. Det finnes mange ulike Acai-arter finnes i mange ulike arter og de vokser i sumper og langs elvebredder i Sør-Amerika, Belize, Brasil og Peru. Frukten vokser på lange slanke palmer som kan bli bortimot 30 meter høye. Palmen kalles ofte «assaipalme».

Sett Utenfra har tidligere skrevet om kanel. Kanel har imidlertid vært i medias fokus den senere tid på grunn av nye EU-forskrifter om bruk av kanel. Årsaken til dette er innholdet av kumarin, et stoff som i store mengder kan være skadelig for leveren. Det er også stor oppstandelse i Bergen hvor skillingsbollen kan være truet. Men fortvil ikke! Kanel finnes i flere typer. I dagligvarebutikkene selges Kassiakanel som inneholder mye kumarin. Velger du Ceylon kanel i stedet er det liten fare for overdose av kumarin. I tillegg dufter og smaker Ceylon kanel mye bedre! Men den er litt dyrere! Og kanel er fortsatt bra for helsen din! Men du må spørre spesifikt etter Ceylon kanel.

Som første norske produsent lanserte Lerum syltetøy og saft med stevia våren 2013. Saft og syltetøyserien med stevia har fått navnet «Lerums Lett frå Naturen», med jordbærsyltetøy (435g glas), bringebærsyltetøy (435 g glass), husholdningssaft (1,4 L og 0,7 L flaske) og eple-pæresaft (0,7 L flaske).

Nyt vafler med god samvittighet!

  • 2,5 dl spelt (eller hvetemel)
  • 1 dl sammalt hvetemel
  • ½ dl lettkokte havregryn
  • 1 dl olivenolje
  • 2-3 dl vann
  • 4 egg
  • ¼ ts stevia

I slutten av oktober måned finner den kjente Safranblomst-festivalen sted, bedre kjent som «La Rosa del Asafran». Consuegra i Toledo feirer en fiesta for safranblomsten og her kan du bli kjent med ulike aspekter i kulturen i Castilla-La Mancha som gastronomi, historien og diverse folketradisjoner.

Honning – fra det germanske « honang» som betyr den gylne.

Og gyllent er det både i smak og virkning. Vi kjenner opprinnelsen og de fleste av oss er kjent med bruken. Mest kjent for oss som søtt og godt, næringsmiddel og naturmedisin med sine mange helsebringende effekter.

De fleste nordmenn forbinder kakao med kalde vinterdager, rykende varm med en deilig kremtopp på. Men kakao er så uendelig mye mer! Noen forskere mener faktisk at kakao er verdens sunneste stoff.

En urt med god mak og mange egenskaper!

En plante som gjennom tidene har vært høyt skattet og en av Paracelsus (kjent lege 1493-1541)) sine favoritter. Han beskriver sågar Sitronmelisse som en «livseliksir».

En rot til bedre fordøyelse og mye mer….

Ingefær er en gammel plante som har vært dyrket i tusener av år i India og Kina. Den har lang tradisjon som matkrydder. Selve rotstokken er den del av planten som benyttes. I kinesisk medisin brukes ingefær som adjuvans  til andre medisiner laget av urter, da den øker effekten av urtene.

Gurkemeie tilhører ingefærfamilien. Planten stammer fra India. Krydderet utvinnes fra plantens røtter og er hovedingrediens i karri. Røttene kokes, soltørkes og males. Den sterke gule fargen gjør at den kalles indisk safran. Den brukes til å sette farve på mat og tekstiler. Den har jo en helt annen pris en ekte Safran som vi skrev om i forrige nummer. Virkestoffet er cucurmin.