Vi har 22 gjester og ingen medlemmer på besøk.

mandag, 09 juni 2014 00:32

Vinspalte ved Magne Lystrup, tapas på menyen!

Written by
Vinspalte ved Magne Lystrup, tapas på menyen! © Igor Dutina - Fotolia.com

Spansk matkultur brer om seg som aldri før og for mange befinner Europas gastronomiske tyngdepunktet seg i Spania. I den spanske matkulturen står tapas sentralt. Det spanske konseptet er annerledes, genialt og skreddersydd til de mer hektiske hverdagene som nå ligger foran oss etter en lang juleferie med store måltider! Et glass med veltilpasset drikke supplert med delikate små smaksbomber kommer da som bestilt! Navnet tapas kommer av det spanske ordet tapar, som betyr ”å beskytte”.

© stockcreations - Fotolia.comOpprinnelig plasserte man en liten skål eller et stykke brød over sherryglasset for å beskytte vinen mot fluer. Senere la en småretter i skålene eller på brødet, og tapasen som matrett var skapt.

Tapas består av småretter med fisk, skalldyr, kjøtt, grønnsaker, oliven, ost, og pickles (kapers, hvitløk, fylte chili mm.). Reker, røkelaks, omelettbiter, kjøttboller, grønnsaker, sopp,- fastost og spekemat? Alt kan brukes.Nybakt, fint brød er nydelig til.

Tapas er en variert og spennende matrett som gir deg mange vinalternativer. Velger du rødvin bør du unngå mye tannin. Gå for en fruktig og avkjølt rødvin (prøv en tempranillo). Jo sterkere krydderpreg og jo mer fisk og skalldyr du ønsker i tapasen, jo bedre passer det med en frisk, fruktig og litt sødmefylt hvitvin (prøv en albarino).

Eller hva med spanjolenes favoritt; tørr sherry! I Europa har man gjennom mange hundre år lært seg å verdsette og funnet frem de gode smaksopplevelser i møtet mellom mat og vin. Matbønder og vindyrkere har gjennom generasjoner funnet frem til de gode mat- og vinkombinasjoner vi i dag får servert på fat!Spanjolene har sin egen favoritt til tapas, nemlig tørr sherry som her får litt spesiell omtale.

Jerez de la Frontera – sherryens utpost

Det sørlige Andalucia er for mange ensbetydende med Costa del Sol og solrike og late sommerdager. Men de historiske monumentene vitner også om en broket og krigersk historie i grensedragningen mellom den arabiske og den kristne verden. Også landskapet er fylt med kontraster, med sine snøkledde fjelltopper som avløses av hvite og endeløse strender. Her finner du gårdsplassene, gitarene og flamencodanserne, men her produseres ogsåden verdenskjente sherryen. Andalucia lever og ånder for sin sherry; en sterkvin som har en unik posisjon mht såvel historie, tradisjon som mangfold. I Andalucia har jordsmonnet en svært god evne til å samle opp vann i nedbørrike perioder. Når solen siden tørker inn det øverste jordlaget, legges et lokk over jorden som hindrer at vannet fordamper, en nødvendig forutsetning for produksjon av den verdenskjente tørre sherryen; mer presist sherry fino og sherry manzanilla.

I 1850-årene stiftet verden bekjentskap med sherry fino, en tørr sterkvin som har vekket interessen hos en ny generasjon vinelskere. Fino produseres i og rundt et gyllent triangel, dannet av sherrybyene Jerez de la Frontera, Puerto de Santa Maria og Sanlucar de Barrameda. Under produksjonsprosessen tilsettes druesprit før sherryen tappes over på fat sammen med en del av gjæringsbunnfallet. Fatet fylles 80 % opp, og i løpet av den kjølige vinteren utvikler gjæringsbunnfallet seg til flor. Flor er et lag med gjærceller som legger seg oppå vinen slik at vinen ikke kommer i kontakt med luft. Slik får fino en frisk og gjærpreget karakter. Den er blek i fargen og tørr i munnen og kan ha aromaer av nøtter, vanilje, tørket frukt og sjokolade. Spanjolene foretrekker et glass med fino til sin tapas.

Sherry manzanilla er den tørreste og letteste sherrytypen. I Spania brukes den mye til tapasretter med myefisk og skalldyr. Nærheten til havet gir vinen et streif av saltsmak. Manzanillaen kan ha aromaer av sitrus, grapefrukt, eple, kvede, aprikos, mandel, valnøtt, honning og hasselnøtt.

Avslutningsvis gis en omtale av 2 av Spanias beste druesorter.

Tempranillo, Spanias fremste blå druesort, modner tidlig (derav temprano) og passer derfor godt i høytliggende vinmarker. Rødvinene har smaksfylde, mye frukt og en krydret karakter. Tanninene utmerker seg med sin bløthet. Tendensen går i retning av lagring på franske eikefat, noe som i motsetning til amerikanske eikefat gir strammere viner, og Spanias ”nye og moderne” vindyrkere produserer nå tempranillo som er mer tilpasset de internasjonale trender. Rødvinene passer godt til tapas med overvekt av småretter med kjøtt.

Albariño

Albariño er en av Spanias beste grønne druesorter. Druen er liten og tykkskallet og gir aromatiske, tørre og fruktige hvitviner. Vinene har fin syre, mye alkohol, er litt bitre og har aromaer av fersken og meloner. Albariño produseres i to versjoner. Den litt lettere og svakt musserende utgaven, og den rikere, eikelagrede utgaven. Hvitvinene passer godt til tapas med overvekt av småretter med sjømat. Ha et strålende opphold, og husk at det lille ekstra setter en spiss på tilværelsen.

Magne

Last modified on mandag, 02 november 2015 15:23