Vi har 42 gjester og ingen medlemmer på besøk.

onsdag, 09 mars 2016 12:13

Vinfeil og vintips

Written by

VINFEIL

Innledning

Har du noen gang fått i oppgave å prøvesmake vinen i alles påsyn mens stillheten senker seg rundt bordet! På restaurant kan dette være en ekstra ubehagelig opplevelse for mange! Redselen for å dumme seg ut kommer snikende! Du synes ikke vinen smaker spesielt godt men er usikker. Alt for ofte svelger viusikkerheten og lar vinen passere!

 

Selv om sannsynligheten for vinfeil har blitt mindre med årene, har statistisk sett hver 20. flaske du kjøper fortsatt vinfeil. Jeg vil i denne spalten beskrive de mest vanlige vinfeilene. Jeg vil også beskrive «vinfeil » som ikke gir klagerett eller som rett og slett ikke er vinfeil. Et litt uryddig landskap med andre ord! Jeg vil med andre ord ta et stupdykk inn i dette litt brogete hjørne av vinens verden og forhåpentligvis gjøre det litt mer edruelig!

De mest vanlige vinfeilene

Korkfeil, oksidasjon og hydrogensulfid er noen av de mest typiske vinfeilene. Oppdager du disse vinfeilene har du krav på å få en ny vin i flasken eller i glasset.

Korkfeil

Korkfeil kan kjennetegnes ved aromaer av papp, vått høstløv og muggen kjeller.

Korkfeil skyldes stoffet TCA. Vinen oppleves som fruktløs, trå og tørr! Har du først registrert kork på flasken, vil inntrykket normalt forverre seg jo lenger vinen er i glasset. Korkfeil er den klart største vinfeilen for tiden.

Oksidasjon

Oksidasjon kjennetegnes ved at vinen har en aroma som ofte er tung og litt kvalmende.

Oksidasjon kan ha flere årsaker, der utett kork og mangelfullt arbeid i vindyrkerens kjeller er blant de viktigste årsakene. Tegn på oksidasjon kan også være et streif av madeira på nesen. (gjelder ikke hvis du drikker sterkvinen madeira). Oksidert vin kan også ha aromaer av metall, eddik eller i verste fall neglelakkfjerner og/eller lim.

Hydrogen-sulfid

Hydrogensulfid gir en duft av råtne egg og promp og er oftest forårsaket av bakterievekst ved for sen tapping av vinen etter gjæring. 

«Vinfeil» som ikke gir klagerett

 Smaksbildet kompliseres av at noen «vinfeil» slett ikke er godkjent som vinfeil og ikke gir deg klagerett hos selger selv om du gjerne skulle ha ønsket det. De mest vanlige feilkildene skyldes for hard svovling av vinen og feil lagring av vinen.

Svoveldioksid

Svoveldioksid lukter som en nytent fyrstikk. Nesten alle viner inneholder svoveldioksid. Hensikten med å tilsette svoveldioksid er å hindre skader fra luften rundt omkring. Men det er viktig å ha riktig mengde i vinen. «Vinfeilen» skyldes at vinkonserveringen med svoveldioksid har vært for hard. Noen mener hardt svovlede viner er en vinfeil mens andre mener det er med på å løfte vinen kvalitetsmessig. Dette er med andre ord ikke en vinfeil som gir deg klagerett! 

Gammel vin

Noen ganger kan du bli svært skuffet, for vinen er blitt for "gammel". Vinen er da oftest blitt lagret for lenge i forhold til ideell lagringstid og da smaker den ikke godt. Frukten er blitt borte og syren dominerer. I sin ytterste konsekvens vil vinen få et eddikkpreg.

Vinfeil som ikke er vinfeil

Noen «vinfeil» er slett ikke vinfeil, selv om mange tror de er det! 

Bensinlukt

Synes du det lukter bensin av en tysk riesling, så er det en aroma som er vanlig i mange tyske rieslinger. 

Vinstein er heller ingen vinfeil. Vinsteinen minner om sukker og er små krystaller, som kan ligge som et belegg under korken eller i bunnen av vinen. Krystallene forekommer naturlig i vinen. Om du varmer vinen litt, vil vinsteinen løse seg opp i vinen. Vinstein forekommer oftest i hvitvin. Krystallene er ikke farlige og gir ingen smak selv om det kan kjennes ubehagelig i munnen.