Vi har 29 gjester og ingen medlemmer på besøk.

tirsdag, 29 september 2015 07:43

Vinens mange sider

Written by

Innledning

I mine vinspalter vektlegger jeg vinen som en kilde til kunnskap og gode smaksopplevelser.

Kunnskap og smaksopplevelser som ikke er de få forunt, men som vi alle kan ta del i.

Denne gangen ønsker jeg å ta deg med bak vinen og belyse vinens gode sider, men også noen av vinens skyggesider.

Det gode liv

De fleste av oss drikker ikke for å bli overstadig beruset.

Nytelse og livsglede står i høysetet når vi løfter glasset.

«Og dog er en time ved vinen, den beste min sjel har hatt».

Det sies at vin belyser hjernen, frigjør sjelen og setter fantasien og kreativiteten i gang! Kanskje var det nettopp det Arnulf Øverland følte da han med disse vakre ord skildret sine vinopplevelser.

Vinen åpner oss, varmer oss og bringer oss nærmere hverandre i en tid fylt med dramatiske, negative nyheter, men også når vi sammen skal feire mange av det jordiske livs lyse sider!

Vinen snakker til hver enkelt av oss på en intim måte og deltar samtidig i vår felles samtale!

Vin er den perfekte følgesvenn, som med sine unike kvaliteter kan løfte måltidet til himmelske høyder! Så det er ikke uten grunn at vinen har fått hedersplassen, midt på bordet!

De sunne bestanddeler i vin

Viner kan skilte med A-, B- og C-vitaminer og mange viktige mineraler.

Hjerteforsker Roger Corder (forfatter av boken «Vindietten») har i tillegg oppdaget at visse rødviner også har et høyt nivå av procyanidiner, en type antioksidanter som det er spesielt mye av i tanninrike viner. Corder hevder at den høye levealderen i Sørvest-Frankrike delvis kan forklares ved at rødvinene her er spesielt rike på procyanidiner.

«Daglig, moderat inntak av denne type rødviner kan forlenge livet ditt og virke forebyggende mot hjerte- og karsykdommer, slag, diabetes og visse kreftformer. Men helseeffekten oppnår du bare hvis du kombinerer vin-inntaket med et variert og sunt kosthold og regelmessig mosjon», ifølge Corder.

Om du ikke tåler rødvin så fortvil ikke! Det finnes også mye procyanidiner i mørk, bitter sjokolade, bær og nøtter.

Drikk vin og bli smartere!

Menneskers evne til å huske og tenke logisk forringes med alderen. Men vi kan søke trøst i forskningen! Det har blitt utført forsøk som tyder på at rødvin har en positiv effekt også når det gjelder demens og Alzheimers. Antioksidanter i rødvin legger et beskyttende lag omkring hjernecellene ved inntak av moderate mengder med vin.

Forskere ved Wake Forest University i North Carolina kartla over en seks års periode drikkevanene hos 3069 forsøkspersoner, som alle var 75 år eller eldre. Det viste seg at de som drakk ett til to glass rødvin hver dag, hadde hele 37 % mindre risiko for å få Alzheimers.

Overdrevet forbruk ga derimot en økt risiko for å pådra seg den fryktede sykdommen.

Få sannheten på bordet!

Nøktern flaskeinformasjon om vinens tilsetningsstoffer og potensielle skader etterlyses av stadig flere!

Opinion har nylig gjennomført en spørreundersøkelse for Actis (rusfeltets samarbeidsorgan). Undersøkelsen viser at 81 % av oss ønsker faremerking for gravide og sjåfører. Alkohol skader fosteret og rus og bilkjøring hører ikke sammen. Frankrike har innført slik merking på sine vinflasker, så jeg håper at andre følger etter!

EU har tillatt mer enn 50 ulike tilsetningsstoffer i sin vinproduksjon; stoffer som vi forbrukere vet lite om! Stadig flere, og da ikke bare allergikere og diabetikere, ønsker å få vite mer. 81 % av oss sier i undersøkelsen også ja til å innføre en merkeordning som viser hva vinen faktisk inneholder. Mange land har pålagt slikt, men i andre land (som Norge) er det satt på vent. Så det er kanskje ikke så rart at økologiske viner blir stadig mer etterspurt av forbrukerne.

Alt med måte

«Vin er ikke, i seg selv, smittet av synd. Det er fyll og avhengighet til alkohol som en absolutt må avstå fra». Sitatet er hentet fra Bibelen.

Gilbert Chesterton uttrykte det på følgende måte; «Drankeren og avholdsmennesket begår samme feil. Begge betrakter vin som en rusgift og ikke som en drikk!».

Alt med måte er som sagt en god leveregel.

Får du hodepine av å drikke vin?

Opplever du ubehag som følge av at du har drukket rødvin? I så fall er du ikke alene om det. Forbrukerundersøkelser gjennomført for Arcus Wine Brands viser at 1 av 3 nordmenn får vondt i hodet, selv ved et moderat inntak av rødvin.

Det finnes ikke noe godt dokumentert forskning, men en utbredt oppfatning at tannin (garvestoff) i vinen gir hodepine.

For dem av oss som er glad i rødvin og opplever slike plager kan det således være et godt tips og kun drikke tanninfattig rødvin. Her kan en god bodega – eller statsmonopolene i Norden - gi deg vintips. Jeg foretrekker som oftest å nyte min vin til mat, ledsaget av rikelig med vann. Det reduserer også risikoen for hodepine.

Finnes det slankevin?

Det er hovedsakelig to kalorikilder i drikkevarer; karbohydrater og alkohol. Jo mer sødme i form av sukker, desto mer karbohydrater har vinen. Dersom du velger en helt tørr vin, så inneholder den ikke karbohydrater. Det største "slankepotensialet» oppnå du derimot ved å redusere alkoholstyrken.

1 alkoholprosent utgjør ca 40 kcal. Drikker du en helflaske med vin må du således forbrenne ca 500 kcal.. Det finnes således ingen god slankevin!

Alkoholforbrenning

Kroppen forbrenner alkoholen på flere måter. Fem prosent blir skilt ut av nyrene og havner i urinen, Ytterligere fem prosent forsvinner via lungene og ut med pusten. Men den tyngste jobben for at du skal bli helt edru, er det leveren som står for. Leveren er flittig og starter arbeidet med å bryte ned alkoholen med en gang alkoholen kommer i blodet. Totalt klarer kroppen å redusere alkoholnivået med ca 0,15 promille i timen. Men husk at du ikke er helt tilbakestilt bare fordi du har forbrent alkoholen! De første timene etter at alkoholen er ute av kroppen, bør du unngå aktiviteter som krever konsentrasjon. Konsentrasjonsevnen når du kjører bil kan da være redusert med så mye som 20 %.

Avsluttende kommentarer

Nyt din vin og livet, til hverdag og fest! Og kombiner det gjerne med en sunn livsstil!

Det gode måltid basert på gode og sunne råvarer, ett par glass med god vin (maks) og litt fysisk aktivitet høyner din livskvalitet, til glede for deg selv og dine omgivelser!

Ha en varm og god høst!

Last modified on tirsdag, 03 november 2015 15:39