Vi har 52 gjester og ingen medlemmer på besøk.

mandag, 07 mars 2016 14:37

Vinens glass

Written by

Glassets opprinnelse og utvikling

Det eldste drikkebeger av glass som vi kjenner til, er et egyptisk glass fra år 1500 før Kristus og på bakgrunn av arkeologiske funn antar man at glasset ble oppfunnet i Syria allerede for 7000 år siden.

En blanding av sand, kalk og aske varmes til en flytende glassmasse som siden munnblåses og formes til glass og karafler. Blåsepipa ble oppfunnet for om lag 2000 år siden og brukes den dag i dag.

Siden 1970-tallet har glasset gradvis tilpasset seg vinen, og glasset er i dag en integrert del av vinopplevelsen. Vinglasset påvirker vinens struktur og aroma og legger grunnlaget for din optimale smaksopplevelse.

 

Vinglasset

Du behøver ikke å investere i dyre vinglass i din søken etter smaksopplevelser!

Størrelsen og formen på glassklokken er det viktigste og du kommer langt med kun ett vinglass!

Et godt vinglass skal svinge innover mot toppen i en tulipanform, og sørge for at vinen ”lander” foran i munnhulen. Vinens sødme kjennes primært på tungespissen. Glassklokkens form og størrelse varierer og er et viktig redskap for å få frem den enkelte vins sødme og rundhet.

Mest aromastoffer frigjøres når du holder i glassets stett og gjør noen roterende bevegelser.

Og ekstra mye aromastoffer kan du da lukte deg frem til på innsiden av glassklokken.

Husk at glasset må være stort nok til at du aldri er serverer mer vin enn til det bredeste punktet på glasset. En tredel fullt glass anbefales. Nok et råd på veien må være at du ikke holder vinglasset i klokken, men i stetten (stilken). Da unngår du fingeravtrykk på vinklokken og oppvarming av vinen!

Om du søker etter de optimale vinopplevelser bør du i tillegg unngå glass med dekor, utskjæringer og farge. Et godt vinglass bør være klart og gjennomskinnelig, og ha en tynn kant, slik at du ser vinen og slik at vinen glir fløyelsmykt over i munnen din!

Vinens glass

Hvor mange glasstyper bør du ha?

Det er avhengig av hvor høyt du legger listen!

For å ha glass til alle slags viner anbefaler jeg at du har minst 4 forskjellige vinglass.

Du bør ha et glass til musserende vin. Musserende vin smaker bedre fra et litt romsligere vinglass enn de «tynne reagensrørene » som de sprudlende dråpene alt for ofte stenges inne i!

Videre bør du ha to rødvinsglass. Et ekstra romslig rødvinsglass bruker til rødviner og hvitviner som har et stort aromaspekter og som derfor fortjener ekstra stor plass i glasset. Rødvinsglass nr 2 er slankere og passer godt til alle andre rødviner, roséviner og hvitviner.

Avslutningsvis anbefaler jeg at du også har en glasstype tilpasset dessertvin. Det lille glasset er svært anvendelig siden det kan brukes på alle typer dessertviner. Og husk at disse glassene som oftest også er langt mere cognac-vennlige enn de store klokkene, som cognac ofte serveres i!

Renhold av glass

Knapt noe er så utbredt som dårlig rengjorte glass. Det beste er å håndvaske glass og karafler i varmt rennende vann uten vaskemiddel. Bruk aldri børste eller klut dersom den ikke er helt ren!

Dersom det er fett på glassene, kan du bruke en dråpe håndoppvaskmiddel, som du gnir inn med hendene eller med en ren børste. Skyll deretter glassene grundig med varmt vann før de settes opp ned på et tørkehåndkle. Bomull loer, så det beste er å bruke et lin-håndkle. Glassene tørkes etter at vannet er rent av. Ikke vask dine vinglass i oppvaskmaskin, siden det fører til at overflaten får et belegg av fett og seperester, noe som i neste omgang reduserer smaksopplevelsen i møtet med vinen!

Er du spesielt vininteressert bør du i tillegg lagre vinglassene i et «støvfritt» rom. Kjøkkenet er ofte utsatt for fett og støv som kleber seg til glasset.

Et siste tips; misfarvede karafler kan du rengjøre ved å helle en halv dl klorin og litt håndoppvaskmiddel i bunnen av karaffelen. Fyll så karaffelen med varmt vann. Etter ti minutter skyller du så karaffelen grundig med varmt vann.

Riedel – verdens beste vinglass

Den østerrikske familiebedriften Riedel er av mange ansett som verdens beste produsent av vinglass. Riedel har glass som ikke bare er tilpasset ulike vintyper. Glassene er også spesialisert ned på druesorter for å hente frem det beste av den enkelte «druesorts » struktur og aroma.

Glassene skinner bedre enn de fleste glass og følelsen av løvtynt krystallglass mot leppene er for mange også noe man ønsker å betale litt ekstra for!

Her omtaler jeg tre av Riedels mest populære vinglass. Glassene er hentet fra Vinum Serien, og dekker et stort utvalg av viner.

Om du har lyst til å prøve Riedel-glass, kan det være en ide å kjøpe to av hver av de glassene du tror du liker best og prøve dem ut hjemme før du kjøper flere glass!

6416/0 Cabernet / Merlot

Dette glasset passer naturlig nok ekstra godt til Bordeauxviner men passer også godt sammen med de fleste andre tanninrike rødviner. Glasset utforming leder vinen til tungespissen der vinens sødme kjennes best. Derigjennom fremheves vinens frukt samtidig som tanninene (garvestoffene) nedtones.

Glasset passer like godt til en chilensk Cabernet som til en råflott Bordeaux.

6416/07 Burgunder

Rødviner fra Burgund og Piemonte trives ekstra godt i burgunder-glasset. Vinene har mye fylde, kombinert med høy syre og moderat med tanniner. Glassets utforming fremhever vinens frukt og demper det høye syrenivået. Den store klokken er i tillegg med på å fremheve vinenes store aromarikdom. Høyt klassifiserte og aromatiske hvitviner fra Burgund og Chablis kan du også med fordel servere i burgunderglassene!

6416/15 Riesling

Riesling er en druesort som legger grunnlaget for produksjon av noen av verdens beste hvitviner. Glassets utforming balanserer disse hvitvinenes høye syrenivå og fremhever vinens naturlige sødme og mineralske aromaer på en god måte. Dette er referanseglasset fra Riedel. Glasset passer til de flestelitt lettere hvitviner og rødviner.

Avsluttende kommentarer

Vinglasset er et instrument for å løfte frem vinens kvaliteter.

Så da er det vel bare å skaffe seg noen skikkelige vinglass. dersom du ikke allerede har det!

Test et riedelglass mot samme vin i et enkelt vannglass og smak forskjellen!!!

Last modified on onsdag, 09 mars 2016 08:32