Vi har 32 gjester og ingen medlemmer på besøk.

Paleokosthold

Written by

KANSKJE DET OPPRINNELIGE

For noen er kanskje dette mer kjent som steinalderkosthold. Et kosthold som er mer enn to millioner år gammelt. Den gangen folk spiste det de kunne samle i naturen eller jakte på, kjøtt, fisk, skjell, nøtter og grønne planter som de sanket i naturen.

Et tilbakeblikk på kostholdsendringene gjennom tidene viser at de virkelig store forandringene har skjedd bare de siste hundre årene. Kan arvematerialet vårt ha endret seg på bare så kort tid? Neppe. Til tross for myndighetenes kostholdsanbefalinger, nedgang i fettforbruk, alt skal være «lett» og fettfritt, øker andelen mennesker med sykelig overvekt i et urovekkende tempo. I noen land mener man vektøkning forekommer hos mennesker med lav utdanning, men i India f. eks er det de rike med god utdanning som lider av overvekt. Dessverre var det med innføring av industrielt jordbruk og industriell produksjon av mat det begynte å gå galt med helsen og vekten.

FORSKNING OG UENIGHET

Forskerne og ekspertene diskuterer så busta fyker – den ene roper fettfattig, den andre lavkarbo og den tredje steinalderkosthold, og så er det noen midt imellom og ikke minst myndighetenes anbefalinger. Det er sannelig ikke godt å vite hva man skal tro på! Men kanskje er det slik som noen tror at vi også utfra hvilke gener vi har trenger et kosthold tilpasset nettopp den gentypen vi selv har? Noen kan spise et helt brød om dagen og være tynn som en fjøl, mens andre legger på seg «bare de ser på et kakestykke».

MOTSTAND

Kritikken mot et steinalderkosthold baserer seg ofte på levealder. De mener at levealderen var svært lav i steinalderen. Men det kommer jo litt an på hvordan du regner. Spedbarnsdødeligheten var høy, hygienen så som så, mange faktorer vi ikke kjenner. Så hvis en familie på fem mistet 3 familiemedlemmer tidlig og man regner ut forventet levealder på de gjenlevende så blir jo forventet levealder veldig lav! Sannsynligvis var det noe som levde veldig lenge og noen som levde kort, akkurat som i dag. I tillegg har vi langt flere muligheter for å behandle ulike sykdommer i dag enn den gang. Det er mye vi ikke vet. Mange som lever på steinalderdiett er veldig fornøyd både helsemessig, vektmessig og ikke minst med et langt bedre energinivå.

KOSTPYRAMIDEN I PALEOKOSTHOLDET

På toppen finner vi bær og nøtter, så frukt og grønnsaker og på bunnen kjøtt. Altså ikke noe korn. Det er altså det som er naturlig vi skal innta. Kjøtt fra frittgående og gresspisende dyr. Kjøtt fra frittgående fugler. Vill fisk og sjømat. Friske økologiske grønnsaker. De sunne og gode oljene, oliven, valnøtt, macadamia, avocado, kokosolje. Frisk økologisk frukt. Kjøtt og fisk er syredannende, så du bør ikke innta mer enn 15% kjøtt eller fisk til hvert måltid.

Fy mat er korn, belgfrukter, melkeprodukter, raffinert sukker, poteter, industribearbeidet mat, salt og raffinerte planteoljer. Drikke skal helst være vann, litt rødvin er greit, men øl bør være glutenfritt.

LYST TIL Å PRØVE?

Det er egentlig ikke så veldig vanskelig. Kanskje er du redd for alt du må ofre av godsaker? Kanskje er du redd for å gå opp i vekt? Kroppen vil komme i balanse etter kort tid. Eventuelt kan du justere de ulike mengdene. Det er ikke nødvendig å være fanatisk, det går an å legge om kostholdet sakte men sikkert og unne seg noe «ulovlig» innimellom. Det finnes mengder med oppskrifter og artikler på nettet, så det er bare å hoppe i det!