Vi har 42 gjester og ingen medlemmer på besøk.

fredag, 15 august 2014 06:01

Murcia og Jumilla er en avstikker verdt!

Written by
Murcia og Jumilla er en avstikker verdt! © ser-y-star - Fotolia.com

Hva med en avstikker fra kysten og opp i fjellene – til vinproduksjonen i Jumilla, men også til «ekte spansk gamleby» i Murcia?

Murcia by ligger på veien fra kysten. Du kan selvsagt kjøre rett opp fra kysten til Jumilla; men om man skal nyte turen, kan man jo stoppe en kveld i Mucia by – og nyte stemningen i en av de største gamlebyene i Spania. Så kan man kjøre opp til Jumilla i høylandet dagen etterpå. Det er flott vei helt frem.

© Pakmor - Fotolia.comMurcia by er vel verdt et besøk; Murcia er en universitetsby, og selv om sommeren er det; mye latter og liv i den flotte gamlebyen. Murcia er aller mest kjent for sin flotte katedral, og plassen foran; arkitektoniske perler hvor man kan iaktta utviklingen i stilartene over tid.Tett inntil ligger Gamlebyen; der er det tett av restauranter; på plassene er det uterestauranter – en tur der er en flott måte å komme i god stemning.

Murcia ble grunnlagt av muslimene i år 825, da de regjerte i området; og utviklet seg til et avansert jordbrukssentrum. De hadde også ulike industrier, inklusive metall. Byen var folkerik og sterkt befestet. De kristne tok gradvis området tilbake, og fra år 1250 strømmet det innflyttere inn fra det kristne Spania; først fra Castilla (Madrid og oppover), og deretter også fra østkysten. Dette er lenge siden, men definerer hvordan murcianerne ser på seg selv i dag; de er “hel-spanske” – en blanding av alle Spanias folk. De har sin egen dialekt som vi synes er spennende; men som mange ikke synes er “fin nok”. Noen i «indre strøk» nær Alicante-grensen snakker fortsatt valenciano, men dette er et svært lite mindretall.

Murcia by betjener fortsatt det lokale jordbruk, men er i tillegg er en serviceby; kultur, universitet, kongresser etc. Byen er hovedstad i sin egen provins, som samtidig er et eget autonomt område; mens de fleste andre autonome områder – som Valencia – består av flere provinser.

Med en slik profil må Murcia selvsagt legge stor vekt på at tilreisende trives – at det er rent og pent, og at tilbudet på alle kanter er godt; dette nyter du godt av når du er i Murcia.

© Pakmor - Fotolia.comJumilla er kjent for førsteklasses viner, samt ditto mat, som anbefales! Men det er også historiske opplevelser, fra de tidligste tider gjennom romertiden, islam, så kristen-Spania – og flotte fjellturer på merkede stier, bare velg – eller få med deg hele «menyen».

© norrie39 - Fotolia.comAraberne gav Jumilla navn – det betyr «vinens styrke» - og dette var ikke nødvendigvis positivt når det kom fra avholdsfolk! Jumilla uttales nærmest homija – «o» som i «bord». Jumilla var det første området de kristne tok tilbake fra maurerne – muslimene, og de har holdt på «vinens styrke» frem tid denne dag. I dag kan du vandre i vinmarker, besøke bodegaer eller «enoteker» - og nyte et utmerket måltid basert på lokal vin – og en lokal mattradisjon som har hentet impulser fra hele den historien området har.

At vinene er førsteklasses kan bekreftes av vår redaktør, som er vinutdannet. Prøv særlig den druen som er fremherskende lokalt – Monastrell – og rødvin, som er det dominerende produktet. Jumilla produserer også andre druetyper, og produkter, slik som søt dessertvin og olivenoljer. Dessuten lager de «vinsyltetøy» - prøv det!

Jumilla er begunstiget med rikelig med sol, og ligger mellom 200 og 600 m over havet, (med unntak av fjelltopper). Dette gir et flott utgangspunkt for vin, men også for olivenolje.

Jumilla er lett tilgjengelig fra kysten. Du kjører til Murcia by, og derifra lenger inn i landet; det er motorvei nesten helt frem, og strak 90-vei de aller siste kilometerne. Man regner ca 1,5 time fra mange steder langs kysten. Men vi anbefaler altså sterkt et lengre stopp i Murcia by.

© Pakmor - Fotolia.comJumilla er et sted for autentiske opplevelser – det er ingen turistmaskin! Eksempelvis finnes det kun to hoteller inne i selve byen. Men Jumilla har flotte bodegaer – og hotellene er «krisebillige» - fra 30€ pr døgn. Et bodega-besøk koster i vårt eksempel 5-19€ pr person. Da får du omvisning i produksjonen, prøvesmaking på ulike druekombinasjoner og ulike vinkategorier – samt i ett tilfelle opplæring i å lukte på vin. Da lærer du litt om hvordan du skiller god/dårlig vin. Så kan du selvsagt kjøpe lokale viner. Vår redaktør vurderer vinprisene som svært akseptable. Sett Utenfra valgte seg ut bodegaen Sivano Garcia som eksempel, men det finnes mange andre.

6 km fra Jumilla ligger Ruta Sierra de Santa Ana. Dette er et fjellområde hvor det er lagt til rette for skogsturer på stier og veier. Du kan også velge Ruta Sierra del Carche, her er det en stigning fra 300 til 1371 meter, og er du heldig, kan du se Middelhavet fra toppen!

Så hvorfor ikke kjøre opp fra kysten om morgenen – ta inn på hotell – og gå på bodega, enotek og til slutt restaurant utover kvelden…..så våkner du opp neste dag til en tur i skogen – eller på fjellet. Da har du tatt hensyn til alle sider av et sunt liv!!

I dag har dessverre skandinavere langs kysten oversett Jumilla; blant utenlandske besøkende er hollendere desidert største gruppe. Jumilla når man best med bil, men du kan også komme med buss; da er det ofte din forening/klubb som arrangerer en utflukt. Du kan komme alene – eller som par – eller mange! Alle er velkommen.

Last modified on fredag, 15 august 2014 23:31