Vi har 39 gjester og ingen medlemmer på besøk.

torsdag, 25 februar 2016 07:00

Lulia Kiss og Michaela Apostiu: Fra Romania med “Homecare with heart” på Costa Blanca

Written by

Av: Inger-Kristin

Wessel I sommer startet Lulia Kiss og Michaela Apostui opp hjemmetjenestefirmaet “Homecare with heart”. Og siden har det gått fort i svingene. I løpet av denne korte tiden har de skaffet seg en kundekrets som sikrer dem egen inntekt. Drømmen om et bedre liv i Spania er gått i oppfyllelse for de to- som begge dro fra hjemlandet for å få et bedre liv.

 Magasinet Sett Utenfra møter de to i tjeneste hjemme hos norske Eva Rolland Uppheim, som er kreftsyk. Hun kan ikke få fullrost paret nok for den innsatsen de gjør. -De handler , lager mat og gjør rent. De følger meg til lege og sykehus og henter medisiner for meg. Den siste uken har de vært her hver dag. I det hele tatt gjør de alt i mitt sted! For meg som kan lite spansk, er det et must at de også oversetter og da spesielt med tanke på helsevesenet. Også lager de så god mat! Med kjærlig blikk ser hun på sine hjelpere som er flankert på begge sider av henne den bitte lille stunden hun klarer å være ute av sengen. Eva er så syk at hun ligger til sengs mesteparten av døgnet. Hun sier at hjelpen fra de to er mer enn kjærkommen i denne tiden. -Dessuten er de så blide! Bare det er jo en oppmuntring i denne tiden. Den smakfullt innredede leiligheten ligger nede ved sjøen. I det fjerne stikker Calpeklippen opp. Gjenstander og møbler vitner om eksklusiv og sikker smak. Her er det egyptisk kunst på veggene og reiseminner fra fjernt og nært. I mange år bodde familien i Saudi-Arabia. Familien Uppheim var også de første som startet med import av norske matvarer til Spania. Hun har representert ved utallige forretningsmiddager i inn –og utland og kan kunsten å lage de lekreste retter. Derfor skal det en god del til for å imponere henne når det kommer til mat. Så at hun roser Lulias mat, er et stort kompliment.

Hjemmelaget mat

I dag har Lulia med seg en rumensk rett som hun har laget hjemme. Mens Michalea dekker bordet, pakker Lulia ut innholdet og setter frem på serveringsfat.Eva nyter måltidet selv om matlysten er så laber at hun nesten ikke får i seg noe. Hun setter det til side og vil spise litt mer senere, sier hun. -Lager dere alltid maten hjemmefra? -Hvis det er ønskelig. Men vi kan også lage mat hjemme hos kundene våre med de produktene som finnes. Og vi handler selvsagt inn. I tillegg tilbyr vi turer for kundene våre slik at de kommer seg ut. Eva sier at hun fikk vite om tilbudet via andre bekjente. De to har imidlertid selv markedsført seg gjennom brosjyrer som de har levert hos ulike aktører innen helsevesenet.

Dro for å bedre livet

Michaela forteller at det var drømmen om et bedre liv som brakte henne til Spania for 5 år siden. -Forholdene i Romania er som kjent dårlige. I forhold til lønningene er det faktisk dyrt å bo og leve. Kabalen går ikke opp når gjennomsnittslønnen er rundt 250 eruo og mat og bolig er like dyrt som her. Derfor bor de fleste sammen med foreldre eller deler bolig. I disse dager streikes det i gatene, forresten. Man ønsker et skifte i regjeringen. Jeg kom til Spania for å få et bedre liv. Hjemme i Romania har jeg en datter som studerer jus, og jeg bidrar selvsagt til at hun skal kunne fullføre. Utdannelse er alfa og omega! I begynnelsen arbeidet jeg hjemme hos et spansk par i Albir. Lulia ankom på sin side Spania for 8 år siden. Hun fikk arbeid som kelner i Albir. -Foreldrene mine døde da jeg var ung og jeg bodde hos en tante. Men nå har jeg ingen igjen. I Spania hadde jeg kjente, så jeg dro. Jeg ville bare ha et bedre liv.Og det forandret faktisk livet mitt også. I begynnelsen var jeg hver jul i Romania, men de siste to årene her jeg vært her. Lulia har en tre år gammel sønn og er bosatt i Albir. De to ble kjent med hverandre i Spania. -Det er mange aktører i markedet. Dere fryktet ikke konkurranse? -Nei. Vi ville begge gjøre noe for andre. I tillegg ville vi skape vår egen arbeidsplass, og fant ut at dette var en god idè. Så vi bare startet opp. Vi har dessuten et samarbeid med en norsk sykepleier. Vi tar oppdrag fra sør til nord på Costa Blanca.

Norske kunder

I dag har vi hovedsakelig norske kunder i alderen 35 til 90. Vi utfører de oppgavene en hjemmehjelp vanligvis gjør i tillegg til at vi sørger for at den personlige hygienen blir ivaretatt. Vi følger til og fra sykehus og lege og oversetter det personalet forteller. Vi tar en fast timebetaling for tjenestene. -Det er godt at man har et slikt tilbud, skyter Eva inn. Hun sier at hun er glad for at det i Spania er mulig å kjøpe seg private tjenester for en overkommelig pris. For henne selv betyr hjelpen veldig mye, sier hun. Michaela skyter inn at det gir henne så mye at andre blir glad. -Det å se at de prissetter våre tjenester slik, varmer hjertet. Vi går fra arbeidet med en følelse av å ha vært til nytte. Det er en god følelse, avslutter de to skjønt enige. Luila og Michaela kan kontaktes på telefon 633 214 304. Denne artikkelen ble skrevet rett før Eva Rolland Uppheim måtte gi tapt for kreftsykdommen. Den er skrevet som en hyllest til alle dem som hjelper syke. .

Last modified on onsdag, 02 mars 2016 19:16