Vi har 37 gjester og ingen medlemmer på besøk.

søndag, 31 mai 2015 08:00

Jorunn Andreassen Moe: Jeg måtte legge om kostholdet

Written by

I mange år prøvdesmakte kjemilaboranten Jorunn Andreassen Moe på utallige ferdigprodukter ved et forsøkskjøkken og utviklingslaboratorium for ferdigmat. I 1998 ble hun syk og operert for tykktarmsbetennelsen ulcerøs kolitt.

Indremedisiner Erik Hexeberg mener at dette kan ha sammenheng med det farlige transfettet som på den tiden ble mye brukt. I dag er mengden redusert.

Jorunn Andreassen Moe tar i mot i eneboligen som hun og ektemannen leier i Albir. På det moderne og godt utstyrte kjøkkenet er hun i ferd med å kutte grønnsaker og arrangere frukt på fat. Det ser innbydende, fargerikt og godt ut.

-Jeg har lagt helt om kostholdet etter at jeg ble operert. Siden jeg prøvdesmakte ferdigprodukter daglig, ble jeg både mett og oppblåst. Slik fikk jeg ikke et naturlig forhold til mat. Jeg forsøkte meg i arbeidslivet etter at jeg ble operert, men det gikk ikke. Jeg satt mer på toalettet enn jeg jobbet. Så jeg ble uføretrygdet.

Fremdeles er Moe Andreassen plaget fordi hun må oftere på toalettet enn andre. Det er jo klart at dette ødelgger livskvaliteten min. Men med omlegging av kosthold klarer jeg jeg holde magen i ro noen timer. Det gikk ikke tidligere!

Sunn livsstil

Fat med ost og oppskåret frukt og grønt bæres ut til den store tereassen og til langbordet ved bassenget. Det er en solfylt sommerdag. Jorunn Andreassen Moe har svømt sine daglige 1000 meter og hun har gått en lang tur. Hun går ofte fra Albir til La Olla og tilbake. Hun ser både veltrent og sunn ut. -Jeg har alltid trent. Dette er ikke noe jeg startet med etter sykdommen. Men jeg er i dag mer bevisst på hvor viktig det er.

Det samme gjelder maten.

- Jeg lager maten fra grunnen av. For eksempel bruker jeg fløte som tykningsmiddel i supper og sauser. Jeg holder meg unna stivelse fordi jeg ikke tåler det. Hun forteller om hvordan hun lager blomkålsuppe ved å koke opp blomkålbuketter i buljong. Deretter moses en del av disse med stavmikser. Noen hele buketter holdes av til suppen. Fløte eller cremè fresh og krydder tilsettes. Suppen kokes deretter opp og trekkes deretter til en fyldig suppe. Slik tar ikke en suppe laget fra grunnen av lenger tid enn posesuppe, sier hun.

Man kan bruke både stilker og blad i tillegg til buketter. Disse kokes møre i 20-30 minutter og moses sammen med stavmikseren. Blomkålssuppe kan tilsettes sprøstekt bacon i terninger eller strimlet laks.

Stor kontrast

-På arbeidsplassen min laget vi først fersk mat. Ved hjelp av pulver og tørre grønnsaker skulle ferdigproduktene bli lik den ferske maten i smak. Vi smakte hele dagen og på alle typer ferdigmat- fra desserter til middager. Den eneste forandringen i rutiner var når jeg selv laget den ferske maten

De eneste gangene jeg ikke var oppblåst, var når jeg hadde ferie eller i helgene og laget maten selv. Elllers spiste jeg ikke annen mat.

Hun presiserer at det ikke er farlig for den vanlige forbruker å spise slik mat fra tid til annen. Allikvel har Andreassen Moe fått sin dose av ferdigmat. Jeg spiser bare naturlig mat i dag, avslutter hun.

Last modified on mandag, 02 november 2015 14:05