Vi har 30 gjester og ingen medlemmer på besøk.

torsdag, 12 november 2015 14:00

Gi vinen luft og riktig temperatur

Written by

Opplevelsen, nytelsen og din kvalitetsopplevelse av selve vinen er din og ingen annens, på samme måte som innenfor kunst, teater og musikk.

Men når du skal nyte din vin er det en del forhold som er med på å påvirke din kvalitetsopplevelse av vinen.

 

Jeg mener det finnes en del objektive kriterier som er med på å forme din smaksopplevelse.

En grunnleggende og tilegnet kunnskap rundt disse forhold vil være med på å gjøre din smaksopplevelse enda større! La meg forklare dette nærmere.

Det er først når vinen er riktig lagret og modnet, når du vet at den ikke har vinfeil, når vinen er riktig temperert, dekantert og luftet, servert i riktige og riktig rengjorte glass, og tilpasset grunnsmakene i de matrettene du serverer, at vinen kan by på enestående smaksopplevelser. Dette er grunnleggende forhold som det er viktig å ha kunnskap om før du skal nyte de edle dråper!

Innledning

Jeg tør med andre ord å påstå at betydningen av disse forhold er vel så viktige for din smaksopplevelse som det å investere i dyre viner.

I denne vinspalten vil jeg se nærmere på betydningen av vinens temperatur samt dekantering og lufting.

Når du skal nyte din vin er vinens temperatur med på å påvirke dine vinopplevelser. Å servere vinen ved riktig temperatur er oftest minst like viktig som å servere vinen i riktige glass.

En for kald hvitvin i forhold til anbefalt temperatur blir smaksnøytral og anonym, mens en for kald rødvin ofte får enda mer snerpete tanniner og et svekket aromabilde. Temperaturguiden gir en verdifull indikasjon på hvilken serveringstemperatur vinen bør ha. I guiden har jeg også gitt tips om hvor lenge en rødvin som er lagret i romtemperatur bør ligge i kjøleskap før servering. Og tilsvarende hvor lenge en kjøleskapskald hvitvin bør stå i romtemperatur før servering.

Vinens luft

Vin er et levende vesen og lufting gjør at vinen åpner seg fortere. Vinen luftes IKKE ved å ta opp korken før servering. Aller helst bør vinen helles over i en bred karaffel som rommer minst 1,5 liter. Lufting innebærer at vinen eksponeres for oksygen. Derigjennom vil også aroma og smak komme mer frem.

Modne, eldre hvitviner bør alltid luftes.

Unngå derimot å lufte unge hvitviner, siden de da risikerer å miste aroma. De fleste rødviner blir også mer aromatiske og avrundede av å luftes.

Dekantering

Dekantering brukes for å fjerne bunnfallet fra vinen. Ideelt sett stiller du flasken opp i minst et døgn før dekantering, slik at bunnfallet får tid til å falle til bunns. Hell så vinen langsomt over i en karaffel til du når bunnfallet. Unngå rykkvise og ujevne bevegelser når du dekanterer din vin. Da er risikoen mindre for at bunnfallet blander seg med vinen.

Avsluttende kommentarer

Det gode måltid er på sitt beste en stor sanselig opplevelse, som vi alle kan oppleve, leeenge og uten at det behøver å koste skjorten! Ikke minst fordi luktesansen og smakssansen er sanser de fleste av oss bevarer langt inn i alderdommen. Med mine vinspalter har jeg et ønske om å gi dere et solfylt opphold fylt med glede og nytelse knyttet opp mot de gode smaksopplevelser.

Eviva España!

Last modified on torsdag, 31 desember 2015 13:19