Vi har 47 gjester og ingen medlemmer på besøk.

torsdag, 23 april 2015 20:57

Egen urtehage på terrassen

Written by

PERFEKT KLIMA

Ingenting smaker vel bedre enn urter du har dyrket frem selv! Har du en liten terrasse eller en liten uteplass er det utrolig hva du kan få til å vokse. Her i Spania er det jo rikelig med soldager og lite fare for frost de fleste steder.

KOMME I GANG

Ikke alle har grønne fingre, men ved å følge noen enkle regler kan alle få det til å spire å gro på terrassen. Først må du investere i noen store gode krukker hvor du har plass til drenering i bunnen. Du kan også få kjøpt såkalte selvvanningskrukker som gjør jobben og vedlikeholdet en del lettere. Alternativt kan du bruke egnede trekasser som er laget til formålet. Så kan du velge deg ut noen urter du liker å bruke. Start med noen få, så kan du bli mer avansert etter hvert. Ta en tur til hagesenteret og kjøp inn f. eks lecakuler eller tilsvarende til drenering, egnet jord og 3-4 urter du har lyst å dyrke frem. Noen urter tar mye plass på den måten at røttene formerer seg fort, så det kan være lurt å spørre om gode råd på hagesenteret og om hva som egner seg best å kombinere.

Solen er sterk her i Spania, så det kan f. eks være lurt å plante noe som gir litt skygge i krukkene så ikke plantene blir «svidd» av den sterke solen. Lavendel er godt egnet til dette samtidig som den gir en nydelig duft.

Når du har drenert i bunnen av krukkene eller kassene, fyller du på jord. Deretter planter du urtene og pakker jorden litt løst rundt dem. Pass på å gi rikelig med vann, spesielt den første tiden når de skal slå ordentlig rot. Pass på at plantene ikke tørker ut. Vanning bør gjøres tidlig om morgenen før solen varmer for mye, eller sent på kvelden.

BRUK AV URTENE

De kan brukes i salater, i matretter, f. eks sirtonmelisse gir en deilig smak på vannet. Sitronmelisse smaker jo nydelig på en is dessert. Timian er godt på båtpoteter stekt i ovn, Persille er rikt på jern og er fin å pynte både varmretter og smørbrød med. Dill gir en ekstra piff til fisk, spesielt fet fisk. Det er bare å slippe fantasien løs og prøve seg frem. Blir det for mye urteplanter egner de fleste urter seg til tørking og frysing.

Last modified on lørdag, 15 februar 2020 12:35