Vi har 62 gjester og ingen medlemmer på besøk.

torsdag, 21 mai 2015 07:06

Den sunne og gode middelhavsmaten

Written by

Det er forkjølelse og influensatid! Da er det viktig å passe på immunforsvaret sitt. Apoteket har gitt deg noen gode tips, men det aller viktigste du gjør er å spise rimelig sunt! Da har du litt mer å gå på og bedre motstandskraft i immunforsvaret.

Det er ikke av det gode for oss mennesker å være fanatiske, men det beste for både kropp og sjel er å finne den gylne middelvei. Kanskje spesielt nå etter den «søte juletid» hvor de fleste av oss har inntatt for mye av både det ene og det andre.

Det har vært gjort mange gode studier på middelhavsmat. De såkalte H70 studier i Sverige viser at man lever lengre ved å spise middelhavsmat. Sahlgrenska sykehuset har gjennom 40 år studert effekten av middelhavskost. Resultatene taler for seg – lite overvekt, bedre immunforsvar, mindre kreft og andre livsstilssykdommer. Og som en konsekvens av dette – bedre livskvalitet. Og da snakker vi både mentalt og fysisk!

I Spania har man lettere tilgang til middelhavsmat, både prismessig og på alle de herlige matmarkedene som bugner av god og velsmakende mat. Her kan du kjøpe det meste i «løs vekt» og gjerne smake litt på det i forkant.

Dessverre har i det i mange gode retter basert på middelhavsmat sneket seg inn matvarer som ikke hører med i middelhavskoste. Frityrstekte poteter, mye hvitt brød og sukkerholdige drikker som tilbehør. Da forsvinner jo det meste av den gode effekten maten har.

Hva er så den opprinnelige middelhavskosten?

Man kan fråtse i grønnsaker, spise en del nøtter, frø, helkorn, olivenolje, fisk, sjømat, melkeprodukter som ost og yoghurt og ellers spise lite kjøtt/kjøttprodukter. Når det gjelder kjøtt anbefales kjøtt fra fjærkre eller rent kjøtt. Vann (vårt viktigste næringsmiddel som vi har skrevet om før) er det beste alternativet til alle måltider!

I tillegg bør man innta moderate mengder rødvin. På grunn av ulik fettbalanse hos menn og kvinner anbefaler ekspertene: 1 glass rødvin til kvinner og 2 til menn som et daglig inntak. Det er ikke anbefalt helgefylla. Husk også: til hvert glass vin hører et glass vann! Vi mennesker er jo også forskjellige og har ulik tålegrense for alkohol. Så her må du prøve deg litt frem.

Middelhavsmat kan være svært velsmakende og mettende når den er tilberedt på autentisk måte. Det er også et veldig godt utgangspunkt dersom du ønsker å redusere vekten din eller lider av ulike livsstilssykdommer som diabetes eller hjertesykdom. Ved å innta hyppige måltider (da snakker vi om normale porsjoner) inntil 5 ganger daglig holder du blodsukkeret stabilt og kan lettere unngå nye eller forverre pågående livsstilssykdommer og holde en stabil vekt gjennom store deler av livet!

Vi ønsker deg et friskt og godt nytt år!

Last modified on mandag, 02 november 2015 15:26