Vi har 44 gjester og ingen medlemmer på besøk.

mandag, 27 juli 2015 08:58

Chamomilla — chamos (bakken) og melos (eple) Kamille — en plante til nytte og glede

Written by

Nytes over hele verden

Over store deler av verden drikkes kamillete daglig. Ikke alle vet eller tenker over hvilke gode effekter kamille har på ulike helseplager. Du har kanskje merket at du slapper godt av etter en kopp med kamillete? Eller at du sover godt? Forsøk på sykehus har vist god effekt av kamillete ved søvnløshet hos hjertepasienter.

Planten

Den kamilleplanten som er mest brukt (vanlig kamille) er ettårig og vokser opp fra frø som sås. Frøene er lett tilgjengelig og kan kjøpes hos de fleste hagesentre. Planten er villig og sprer seg lett når du først har fått frem noen blomster. Lar du noen blomster stå igjen over vinteren vil du oppleve at det kommer nye blomster der du plantet året før. Planten er også et ypperlig jord-forbedringsmiddel. Kamille tilhører kurvplantefamilien. Denne er jo lett gjenkjennelig med en gul «knapp» i midten med hvite kronblad. Det finnes også en variant av romersk kamilleblomst som er flerårig. Det er viktig å skille disse fra hverandre da de har ulik medisinsk virkning. Vanlig kamilleblomst er hul inni «knappen» når du deler den i to. For å få gode planter bør du plante på lyse og solrike steder, da bevares de gode medisinske egenskapene.

Dyrking

Kamille dyrkes kommersielt i mange land. Polen, Tsjekkia, Ungarn og Slovakia blant annet. Men det er et stort problem at plantene utsettes for både jord og luftforurensing og ikke har den gode effekten intakt. Dette kan du lett sjekke selv ved å se at blomstene er grå eller brune og ikke har den deilig epleduften intakt. Kjøper du kamilleblomst på et apotek eller lignende vil kvaliteten være ganske sikker. Jo ferskere plante desto bedre virkning.

Medisinplante

Kamille brukes som medisinplante over store deler av verden. Forskning har avdekket at den har hele 120 kjemiske stoffer og så mye som 52 av disse har en medisinsk virkning. Kamille brukes nok mest som god natt te eller avslappende kosedrikk. Men den har en uendelighet av gode effekter på helsen. Mot oppblåst mage, tarmkatarr, tilheling av sår og hudplager, øyebetennelse, kramper i slimhinnene i magen og som munnskyllevann ved tannkjøttbetennelse hvor den lindrer betennelse og dreper bakterier. Det er en skånsom og fin urt å bruke spesielt til barn og eldre. Du kan kjøpe tørkede blomster som du trekker i 10 minutter i kokende vann eller du kan bruke ferdig te som også må trekke i 10 minutter for å gi maksimal effekt. Noen av stoffene virker avslappende, noen krampeløsende og noen bakteriedrepende. Synes du smaken av kamillete er besk, kan du tilsette litt honning.

Last modified on mandag, 02 november 2015 15:25