Vi har 36 gjester og ingen medlemmer på besøk.

Tips for en sunn livsstil

Livsstil (45)

Det gode måltid handler om å skape harmoni og helhet. Et godt måltid har en appetittvekker i starten, en jevn og elegant stigning i smaksintensiteten før desserten gir måltidet en sødmefylt avslutning. Vinmessig beveger du deg tilsvarende fra det tørre og friske, øker på med rikere viner for så å ende opp med det søte.

Ukritisk bruk av antibiotika har ført til mange resistente bakterier. Samtidig har antibiotika også reddet mange liv. Går man 20 år tilbake i tid var det vanlig å forvente en resept på antibiotika ved ethvert legebesøk. Det er mange tilstander som går over av seg selv kun med lindrende behandling som f. eks smertestillende, nesedråper, slimløsende midler osv.  I dag vet man at antibiotika ikke har noen effekt på virus. Leger skoleres i dag i restriktiv bruk av antibiotika.

Åge Folkestad som driver restauranten Casa Vital i Altea, Spania, kom med nye viner i mars 2016. Disse selges både i Spania og på det norske Vinmonopolet.

Sett Utenfra var på vinlanseringen; hvor vinene ble avstemt perfekt mot nydelig mat.

Innledning

Vin har tradisjonelt blitt ansett som et naturlig, sunt produkt. Men priskonkurranse og merkevarebygging har vært med på å stimulere til økt bruk av kunstgjødsel og tilsetningsstoffer i den moderne vinindustrien. EU har tillatt mer enn 50 ulike tilsetningsstoffer i sin vinproduksjon, stoffer som vi forbrukere vet lite om! Hvilke tilsetningsstoffer har vinen? Hvorfor er de i vinen? Hva gjør stoffene med oss forbrukere?Relevante spørsmål i våre dager! Stadig flere, og da mener jeg ikke bare allergikere og diabetikere, ønsker å få vite mere! Mange land har derfor pålagt merking av tilsetningsstoffer i vin. Jeg ønsker i denne vinspalten å sette søkelyset på de «naturlige» vinene. Jeg ønsker med andre ord å fokusere på de vindyrkerne som (i varierende grad) er opptatt av å gå tilbake til tidligere metoder å produsere vin på og å redusere bruken av kunstige tilsetningsstoffer i sin vinproduksjon. Denne bevegelsen har fått mange nye tilhengere, ikke bare blant vindyrkerne, men også blant oss forbrukere. Økologisk, biodynamisk og natur er i så henseende vindyrkingsbegreper som har fått stadig større aktualitet.

VINFEIL

Innledning

Har du noen gang fått i oppgave å prøvesmake vinen i alles påsyn mens stillheten senker seg rundt bordet! På restaurant kan dette være en ekstra ubehagelig opplevelse for mange! Redselen for å dumme seg ut kommer snikende! Du synes ikke vinen smaker spesielt godt men er usikker. Alt for ofte svelger viusikkerheten og lar vinen passere!

Glassets opprinnelse og utvikling

Det eldste drikkebeger av glass som vi kjenner til, er et egyptisk glass fra år 1500 før Kristus og på bakgrunn av arkeologiske funn antar man at glasset ble oppfunnet i Syria allerede for 7000 år siden.

En blanding av sand, kalk og aske varmes til en flytende glassmasse som siden munnblåses og formes til glass og karafler. Blåsepipa ble oppfunnet for om lag 2000 år siden og brukes den dag i dag.

Siden 1970-tallet har glasset gradvis tilpasset seg vinen, og glasset er i dag en integrert del av vinopplevelsen. Vinglasset påvirker vinens struktur og aroma og legger grunnlaget for din optimale smaksopplevelse.

Ja, øl har vært livgivende tilførsel av næring og væske til mennesket. Øl er brød i flytende form. Man kan nok anta at ølbrygging var en av de viktigste næringskilder til å få den norske befolkningen på fote igjen etter svartedauden/ den sorte død i 1350. Så mye som over halvparten, kanskje nærmere 2/3 av Norges befolking døde i løpet av ett års tid, og mange bygder ble lagt øde. (Opphavet til de mange «Øde»-gårdsnavnene). Ved å drikke øl, unngikk man å få i seg bakterier og smitte, og man fikk samtidig næring.

Som et foreløbig tiltak, plasseres marsutgaven her: 

Mars-16 Magasinet Sett Utenfra  (FORELØBIG PLASSERING)

 

Moe helse i Albir tilbyr nå en og bærbar trygghetsalarm gjennom det norsk-spanske firmaet Draug. Den lille alarmen, Safemate, er utviklet og produsert i Norge. 

Av: Inger-Kristin

Wessel I sommer startet Lulia Kiss og Michaela Apostui opp hjemmetjenestefirmaet “Homecare with heart”. Og siden har det gått fort i svingene. I løpet av denne korte tiden har de skaffet seg en kundekrets som sikrer dem egen inntekt. Drømmen om et bedre liv i Spania er gått i oppfyllelse for de to- som begge dro fra hjemlandet for å få et bedre liv.

Opplevelsen, nytelsen og din kvalitetsopplevelse av selve vinen er din og ingen annens, på samme måte som innenfor kunst, teater og musikk.

Men når du skal nyte din vin er det en del forhold som er med på å påvirke din kvalitetsopplevelse av vinen.

Frank Johansen (66) har to livstruende sykdommer. For to år siden kastet han medisinene, solgte alt han eide og padlet til Santiago de Compostela.

Innledning

I mine vinspalter vektlegger jeg vinen som en kilde til kunnskap og gode smaksopplevelser.

Nytes over hele verden

Over store deler av verden drikkes kamillete daglig. Ikke alle vet eller tenker over hvilke gode effekter kamille har på ulike helseplager. Du har kanskje merket at du slapper godt av etter en kopp med kamillete? Eller at du sover godt? Forsøk på sykehus har vist god effekt av kamillete ved søvnløshet hos hjertepasienter.

Det er mye som tyder på det. Her er Birgittes favoritter blant skjønnhetsmaten som huden elsker:

Innledning

Vinsmaking er en verdifull døråpner til enda større smaksopplevelser. Så hvorfor ikke lære mer? I denne spalten tar jeg et stupdykk inn i vinsmakingens fascinerende verden og gir deg tips til hvordan du kan forberede, gjennomføre og forbedre vinsmakingen.

I mange år prøvdesmakte kjemilaboranten Jorunn Andreassen Moe på utallige ferdigprodukter ved et forsøkskjøkken og utviklingslaboratorium for ferdigmat. I 1998 ble hun syk og operert for tykktarmsbetennelsen ulcerøs kolitt.

For tusener av år siden etterlot grekerne, araberne og romerne kilderike og mineralholdige kurbad. Dette kan vi nyte godt av i dag. Spania er umåtelig rikt på mineralholdig vann med lindrende egenskaper.

Det er forkjølelse og influensatid! Da er det viktig å passe på immunforsvaret sitt. Apoteket har gitt deg noen gode tips, men det aller viktigste du gjør er å spise rimelig sunt! Da har du litt mer å gå på og bedre motstandskraft i immunforsvaret.

PERFEKT KLIMA

Ingenting smaker vel bedre enn urter du har dyrket frem selv! Har du en liten terrasse eller en liten uteplass er det utrolig hva du kan få til å vokse. Her i Spania er det jo rikelig med soldager og lite fare for frost de fleste steder.

KANSKJE DET OPPRINNELIGE

For noen er kanskje dette mer kjent som steinalderkosthold. Et kosthold som er mer enn to millioner år gammelt. Den gangen folk spiste det de kunne samle i naturen eller jakte på, kjøtt, fisk, skjell, nøtter og grønne planter som de sanket i naturen.

SETT UTENFRA fikk gleden av å teste Delfinkraftens Qi Gong hos Karin Rød. Vi har tidligere deltatt i «foryngelsesqigong» etter Biyunmetoden, noe du kan lese mer om på våre nettsider www.settutenfra.net.

Man tror at Ayrvedisk medisin er et av verdens eldste system innenfor medisinen. På 1600 tallet praktiserte Paracelsus som regnes som skolemedisinens far. Han lånte mange elementer fra ayurvedisk medisin. Blant annet tok han i bruk mineraler. Også avansert kirurgi som ble utført i India ble senere innført i vesten. Den dag i dag praktiseres det over hele verden.

Solgården er et imponerende anlegg rett overfor motorveien i Villajoyosa, nord for Alicante by, Anlegget er holdt lavt i terrenget; lave bygninger hjelper til å gjøre Solgården tilgjengelig for alle. Adm direktør Pablo Sbertoli tar imot oss på sitt kontor; som også er i første etasje. Samtalen foregår på norsk.

Hva med en avstikker fra kysten og opp i fjellene – til vinproduksjonen i Jumilla, men også til «ekte spansk gamleby» i Murcia?

Murcia by ligger på veien fra kysten. Du kan selvsagt kjøre rett opp fra kysten til Jumilla; men om man skal nyte turen, kan man jo stoppe en kveld i Mucia by – og nyte stemningen i en av de største gamlebyene i Spania. Så kan man kjøre opp til Jumilla i høylandet dagen etterpå. Det er flott vei helt frem.

Mange drømmer om å gifte seg utenlands, og her vil vi ta for oss hva som gjelder om man ønsker å gifte seg i Spania.

Kirkelig vigsel ved Sjømannskirke - norsk kirke i utlandet

Det finnes syv Sjømannskirker i Spania: Albir/Villajoyosa, Costa del Sol (El Campanario ved Malaga), Lanzarote, Mallorca, Torrevieja, Gran Canaria og Tenerife. Samtlige har vigselsrett, dvs. de kan foreta en vielse som er både en juridisk handling og en kirkelig handling. Før ekteskap kan inngås skal det skje en prøving av om ekteskapsvilkårene er oppfylt. Denne prøvingen foretas av folkeregisteret i den kommune hvor en av partene er registrert som bosatt.

Innehaveren av Beatriz Beauty Center i La Olla i Altea er en fargerik dame med en allsidig bakgrunn. Hun er født på Gran Canaria, oppvokst i Tyskland og har studet ballett i England. Eventyrlysten førte henne deretter til Mexico City for å leve av dansen. Hun har vært modell. Hun har sunget i radio og vært statist i såpeopera. Hun behersker fem språk og har opplevd ulike kulturer og land. Allikevel bærer hun på en sårhet-hun har ikke noe land hun kan kalle sitt.

Spansk matkultur brer om seg som aldri før og for mange befinner Europas gastronomiske tyngdepunktet seg i Spania. I den spanske matkulturen står tapas sentralt. Det spanske konseptet er annerledes, genialt og skreddersydd til de mer hektiske hverdagene som nå ligger foran oss etter en lang juleferie med store måltider! Et glass med veltilpasset drikke supplert med delikate små smaksbomber kommer da som bestilt! Navnet tapas kommer av det spanske ordet tapar, som betyr ”å beskytte”.

Side 1 av 2