Vi har 302 gjester og ingen medlemmer på besøk.

LØK

Written by

Kanskje skulle man si «helse i hver tåre» - for det å skjære løk kan være en tåredryppende sak. Årsaken til dette er cysteinet i løken som inneholder en svovelinneholdende aminosyre. Dette cysteinet blir omdannet til svovelgass når du skjærer i løken og dette irriterer øynene så vi begynner å «gråte».

 

I Norden brukes lite løk sammenlignet med befolkningen langs Middelhavet. Hele 25 kilo løk i året per person er forbruket langs middelhavskysten. Du finner også mange retter i Spania som er tilsatt løk, «con cebolla». Hva kan så denne grønnsaken oppvise av helseeffekter? Det er ikke rent lite skal vi tro på forskerne. Den kan forebygge hjerte- og karproblemer, den er bra for astmatikere og allergikere (men vær obs på noen ikke tåler løk og det kan oppstå kryssallergi hvis du f. eks reagerer på burot). Ramsløk som vokser vilt mange steder, har det vist seg at mange med kryssallergi kan tåle og det er rene valfartingen for å få tak i denne i vekstsesongen. Løk har en antidiabetisk virkning, det vil si at den har en gunstig effekt på stabilisering av blodsukkeret, den reduserer det dårlige kolesterolet i blodet vårt og kan beskytte mot enkelte krefttyper. Løk er også bakteriehemmende. Mange bruker f. eks hvitløk som forebyggende medisin, både mot forkjølelse, infeksjoner og parasitter, spesielt i land hvor hygienen er så som så. 

Det er jo nesten for godt til å være sant at en grønnsak som er så lett å dyrke, så rimelig og lett tilgjengelig skal ha alle disse gode egenskapene på helsen vår. Løk kan også lagres over lengre tid under riktige forhold.

Løkplanten ble brakt til Europa av romerne. Det er en svært gammel kulturplante fra løkfamilien Allum. Det finnes hundrevis av løktyper med litt forskjellige egenskaper. Det er store variasjoner i farve, form og ikke minst innholdsstoffer. Løk inneholder proteiner, cystein, antioksidanter og flavonoider. Grønnsaken er med andre ord proppfull av gode næringsstoffer og vitaminer. Skandinaver er blitt introdusert for mange nye typer løk de senere år takket være gourmetkokker som har presenter nye og spennende anvendelsesområder.

LØKTIPS

Noen kan synes at løk kan være for skarp i smaken. Da kan du f. eks la den ligge litt i iskaldt vann etter at du har skrelt den, da blir smaken mye mildere. I tillegg blir den knasende sprø – deilig å ha i en salat eller som tilbehør. Et annet triks er å skvise løken (klemme den). Del den i skiver, strø på litt havsalt eller Himalayasalt og klem på den. Også nydelig i salat. Sylting er også en mulighet. Du heller helt enkelt eddik over opphakket løk og strør litt salt på. La dette stå kjølig et par timer og det er nydelig tilbehør til grillmat. Apropos grillmat, så kan du legge en skrelt løk i folie på grillen og bake den, da er også smaken mye mildere.