Vi har 74 gjester og ingen medlemmer på besøk.

Frisk mage – spist mye og tungt?

Written by

Det er ikke bare til jul man kan få vel mye tung mat i seg; med påfølgende protester fra mageregionen. Hva gjør man så? Her er noen praktiske forslag.

Artikkelen er skrevet med utgangspunkt i julematen – men rådene er gyldige heler året:

Ja, la oss bare slå fast at det er ikke det du spiser mellom jul og nyttår som medfører den store vektøkningen og ditto mage og fordøyelsesproblemer. Men det vet du nok sikkert selv. Men vi starter jo julefeiringen allerede i oktober måned og da kan det jo bli et lite problem. Hvis du da i tillegg ikke klarer å si nei til alle julebordene med god mat og drikke kommer du fort inn i en vond sirkel. Men gode råd er faktisk ikke dyre, du kan gjøre mye selv!

 

Magesyre

Men for mange er det ikke vekten som er det store problemet. I juletiden spiser vi mye mer søtsaker, produkter av hvetemel og langt mer fet mat ofte av typen mettet fett enn vi gjør til daglig. For ikke å snakke om det vi inntar av ulike likvider! Du har nok kjent den ubehagelige magesyren krype oppover i spiserøret, gassdannelse og en følelse av å være oppblåst nær det uutholdelige.  Da er det nærliggende å innta medisiner som reduserer magesyren. Men dette kan faktisk forverre det hele! Nå ble du sikkert overrasket. Årsaken til problemet er veldig ofte for lite magesyre, altså det motsatte av det folk flest tror.  Men det finnes selvsagt noen som faktisk har for mye magesyre og som må innta medisiner for å dempe dette. Grunnen til at du føler at du har for mye magesyre er at maten ligger og gjærer i magen og danner hydrogengass.

Når du inntar store mengder sukker, stivelse, fiber og hvitt mel, medfører det feil ph-verdi (surhetsgrad) og dette innvirker på lukkemuskelen mellom spiserør og magesekk slik at denne ikke fungerer som den skal og magesyren presses opp i spiserøret og du tror at du har for mye magesyre. For lite magesyre kan også føre til mangel på viktige vitaminer og mineraler da kroppen ikke klarer å oppta dem. Man må ta tilskudd. Noe som egentlig ikke skulle være nødvendig dersom man har en godt og variabelt kosthold.

Symptomer på for lite magesyre

-          Halsbrann

-          Oppblåsthet

-          Kronisk diare

-          Dårlig ånde

-          Ufordøyd mat komme ut i avføringen

-          Kvalme etter måltider

-          Illeluktende belegg på tungen

-          Lett for å få soppinfeksjoner

 

 

Hva kan bedre produksjonen av magesyre?

Det er mye du kan gjøre selv. Egentlig ganske enkle tiltak i endring av livsstil. Det betyr ikke at du skal være asketisk, men at du innimellom all den gode julematen tenker litt over hva du putter i deg og får i deg litt sunn god mat for å skape en god balanse i mage og tarm. En reduksjon av sukkerinntak, hvitt mel, nok jod, B6. Stress er også ugunstig. Det kan være smart å ikke drikke for mye væske til maten. Rødvin er unntaket, et lite glass til maten stimulerer faktisk produksjonen av magesyre.

Det finnes en rekke urter, såkalte bitterurter som er gunstig for magesyren. Bruk av urter har jo flere tusen års tradisjoner i bruk så langt som tilbake til gresk og romersk kultur. I dag brukes en del av disse urtene i ulike snaps som man inntar før maten, som f. eks Underberger, Fernet Branca, Jagermeister og lignende. Du kan også bruke urter uten alkohol, eksempler på dette er Karve, Fenikkel, Anis og Kamille i form av teer. De fleste urtene kan kjøpes i løs vekt i helsekost eller apotek. Det enkleste er jo å kjøpe en ferdig te som du bare trekker. Disse urtene kan brukes både forebyggende og behandlende. 

 

Les også:

Kjærlighetens hemmelighet - tør du røpe alt til din kjære? Elena gjorde det, hva ville han si?

Streik mot Norwegian i Argentina - og om billigbilletter til Argentina - reis fra november 2017

Arild Olsen har klart å etablere sin egen arbeidsplass i Spania, og som nå ekspanderer 

Når du ser rødt

 

 

 

More in this category: « LØK